Leren effectief te communiceren; heeft u voor mij niet gewoon een pilletje?
Zou het niet heerlijk zijn als je gewoon een pilletje kon innemen en van de één op de andere dag effectiever kon communiceren?
Dat je er verder helemaal niets voor hoefde te doen om nieuwe vaardigheden te leren, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en automatisch meer succes te krijgen in je werk?
Dan zou je ineens de juiste dingen zeggen op het juiste moment om de mensen te overtuigen van jouw mening.
Lastige collega’s zouden als een blad aan een boom omdraaien en gaan doen wat jij vraagt, je leidinggevende zou je aansturen zoals jij dat wilt en je privéleven zou op rolletjes lopen, omdat vrienden en familie in complete harmonie met elkaar omgaan. Wat zou het leven gemakkelijker worden.
Leren effectief communiceren
Helaas bestaat zo’n pilletje niet.
Wil je effectiever leren communiceren om conflicten te voorkomen en je doelen succesvol te bereiken? Dan is het nodig om anders te gaan denken en nieuwe manieren van communiceren te leren die je in verschillende situaties kunt inzetten.
Daarom 15 gedachten die je ervan weerhouden effectiever te communiceren en hoe het anders kan.
1. Het is lastig om anders te communiceren en soms lukt het niet.
Andere vaardigheden aanleren gaat vaak met 2 passen vooruit en 1 pas terug.
Als je al zolang als je je herinnert op dezelfde manier gedraagt, kun je niet van jezelf verwachten dat de knop in één keer omgaat. Daarvoor moet je moeite doen en geduld hebben met jezelf.
De vraag is hoe gemotiveerd je bent om anders te communiceren. Hoe belangrijk is het voor je en hoeveel levert het je op als je je effectiviteit hierin vergroot?
Begin daarom met een eerste stap om effectiever te communiceren om je uiteindelijke doel te halen en stel het niet langer uit.
2. Misschien doe ik het wel verkeerd.
Als je bewust bezig bent met het ontwikkelen van je communicatievaardigheden, dan is fouten maken helemaal niet erg. Integendeel. Daar leer je van.
Ga je door op de oude voet, dan verandert er in ieder geval niets. Je blijft dezelfde reacties van mensen krijgen in je werk en je privéleven.
3. Ik ben bang dat mijn gesprekspartner emotioneel wordt als ik dingen duidelijk uitspreek.
Wat is het ergste wat je kunt gebeuren?
Dat iemand verdrietig wordt of boos? Vind je het lastig om met die emoties om te gaan? Toon begrip en gun de ander ruimte om zijn emoties te uiten. Maar blijf bij je standpunt en ga ze niet afzwakken.
Bang voor emoties tijdens een gesprek
4. Of dat ik mijn eigen emoties niet onder controle kan houden.
Hoe langer je wacht om te vertellen dat je iets dwars zit, hoe groter je irritatie wordt en hoe groter de kans dat uiteindelijk de stoom uit je oren komt. En als je dan pas het gesprek aan gaat, is het heel lastig om ontspannen en respectvol je boodschap onder woorden te brengen.
Wacht daarom niet te lang. Breng open en duidelijk onder woorden wat je anders wilt en geef de ander de ruimte om te reageren.
En een beetje emotie is helemaal niet erg, die kun je bewust inzetten. Als de bank je bankrekening opnieuw zonder reden heeft geblokkeerd en je blijft vriendelijk en aardig, terwijl je ondertussen kookt van woede, dan nemen ze je een stuk minder serieus. Door bewust je irritatie door te laten klinken in je stem, laat je merken dat het je menens is.
5. Als mijn collega niet doet wat ik zeg of vraag, dan heb ik gefaald.
Moet een collega altijd doen wat jij wilt? Of mag een collega een andere mening hebben?
Heb je aan je collega gevraagd waarom die niet doet wat je gevraagd hebt? Het antwoord zou je wel eens kunnen verrassen.
Bovendien jij bent verantwoordelijk voor de manier waarop jij je werk doet en waarop jij communiceert. Jij kunt niet falen voor iets wat je collega wel of niet gedaan heeft.
Eigen mening geven
6. Ik durf niet altijd zeggen wat ik vind omdat ze me dan misschien niet meer aardig vinden.
Wil je aardig gevonden worden of wil je serieus genomen worden?
Mensen die de neiging hebben om te ‘pleasen’ en de harmonie willen bewaren, zitten vaak in een spagaat met als gevolg dat ze het nooit goed doen.
Een goed verpakte slecht nieuws boodschap is veel respectvoller dan maar om de hete brij heen blijven draaien in de hoop dat de ander begrijpt wat je niet durft te zeggen.
7. Het moet gebeuren zoals ik het in mijn hoofd heb.
Soms hebben mensen een bepaald doel voor ogen en zijn ze verbaasd dat anderen niet met hetzelfde bezig zijn. Laat staan dat ze dezelfde route of het hetzelfde tempo op hun netvlies hebben staan om het gewenste resultaat te bereiken.
Iedereen werkt echter met een eigen agenda en heeft een eigen mening. Wil je anderen bij jouw agenda betrekken, investeer dan tijd en energie in je communicatie met je collega’s. Betrek je collega’s bij jouw ideeën, vraag wat ze ervan vinden, gebruik je overtuigingskracht en laat los dat het per se op jouw manier moet.
Samenwerken op mijn voorwaarden
8. Ik ga niet met mijn onaardige collega samenwerken.
Wat is de reden dat je vindt dat jij iemand aardig moet vinden om ermee te kunnen samenwerken? Het gaat om een zakelijke omgeving, waarin jullie samen iets moeten bereiken.
Vind je het gedrag van je collega zo erg dat dat je ervan weerhoudt om met hem van gedachten te wisselen over jullie gezamenlijke klus? Communiceer vriendelijk en duidelijk wat je vervelend vindt en wat je anders wilt.
9. Ik heb al mijn argumenten gebruikt en het werkt niet.
C’est le ton qui fait la musique.
Met andere woorden je kunt nog zo’n goede inhoudelijke boodschap hebben, als de vorm van je boodschap niet de juiste is, dan komt deze niet aan.
Investeer in een open en duidelijke communicatie met je gesprekspartner. Heb aandacht en geduld voor je gesprekspartner.
Actief luisteren door je gesprekspartner
10. Ze luisteren niet naar me.
Mensen die me vertellen dat anderen niet naar hen luisteren, zeggen dit vaak omdat hun gesprekspartner niet gelijk in actie komen of veel weerstand vertonen.
Wellicht is het niet duidelijk genoeg verteld wat je verwacht. Breng daarom helder en concreet onder woorden wat je wilt dat de ander doet voor je.
11. Ik ben bang voor de consequenties als ik vertel hoe ik erover denk.
Je leidinggevende zal je echt niet ontslaan en je collega stopt niet met de samenwerking, omdat jij vertelt dat je een andere mening hebt. Door open en duidelijk te communiceren word je eerder serieus genomen. De kunst is om de boodschap op een goede manier onder woorden te brengen.
12. Ze zullen toch wel geen rekening met me houden ook al zeg ik wat ik wil.
Als je er bij voorbaat van uit gaat dat je collega’s geen rekening met je zullen houden, dan straal je dat uit en klinkt het door in je stem als je iets vraagt.
Probeer vriendelijk en krachtig je wens onder woorden te brengen. Wie weet levert het je nog een prettige verrassing op.
13. Ik ben niet van plan me aan te passen aan al die anderen.
Door je communicatierepertoire uit te breiden, pas je je persoonlijkheid niet aan. Je leert op verschillende manieren te communiceren om in diverse situaties je invloed te vergroten.
Overtuigen en invloed vergroten
14. Het zijn allemaal trucjes, ik ga anderen niet manipuleren.
Als je oprecht en duidelijk bent in je communicatie en je geen misbruik maakt van anderen, dan geef je anderen ook de ruimte hun eigen mening te vormen. Je beïnvloedt anderen maar het hangt van jouw mate van integriteit af hoe je hen benadert.
15. Ik heb geen tijd om me erin te verdiepen.
Wat kost meer tijd?
Al die misverstanden, irritaties en conflicten? stel je prioriteiten!
Het kost tijd en energie om nieuwe manieren van communiceren aan te leren, maar het levert je ook veel op:
- Meer zelfvertrouwen
- Tijd die je niet meer hoeft te besteden aan het gladstrijken van misverstanden
- Meer plezier in je werk
- Beter contact met je collega’s en meer invloed
- Meer respect. Mensen weten beter wat ze aan je hebben
- Meer succes in je werk.
Effectief communiceren voor meer plezier en succes in je werk
Dus onderneem actie en investeer tijd en energie om te leren effectief te communiceren vanuit jouw kracht. Hoe kun je dat doen?
- Observeer andere mensen; hoe communiceren zij en wat is het effect van hun communicatie?
- Lees boeken over communiceren.
- Of denk eens aan een coachingstraject om te leren duidelijk en krachtig te communiceren op een manier die bij jou past om je werkplezier en het succes in je werk te vergroten.
Succes!
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.