faalangst, bang om fouten te maken, persoonlijke ontwikkeling

O jee, ik heb een fout gemaakt… Over faalangst

Hoe kun je je faalangst de baas worden? 5 handvatten

Mag jij fouten maken van jezelf?

Of denk je regelmatig bij een taak: “Dat lukt me nooit!” Alleen al de gedachte dat je nooit aan je eigen verwachtingen of aan de (ingebeelde) van anderen kan voldoen, zorgt ervoor dat het zweet je uitbreekt, je begint te stotteren, de spanning en de zenuwen in je lichaam oplopen en je hartslag versnelt. Gevolg is dat je juist onnodig fouten maakt of helemaal dichtklapt.

Herkenbaar?

Geen fouten mogen maken van jezelf

Mag jij ook geen fouten maken van jezelf? Je bent niet de enige.

Veel mensen hebben last van faalangst: de angst om fouten te maken als ze iets moeten doen waarbij ze (denken) beoordeeld worden. Dat kan een schoolexamen zijn, een presentatie op je werk, een sportwedstrijd of je gitaarles.

Spanning

De spanning die je voelt voordat je aan iets begint, hoeft niet per se negatief te zijn. Om te kunnen presteren is een bepaalde mate van spanning handig. Je kunt je beter concentreren en zult alerter zijn. Een beetje zenuwen vlak voor een examen of plankenkoorts voor een presentatie kun je daarom in je voordeel gebruiken.

Te hard werken

Maar zorgt die spanning ervoor dat je verlamt en niets meer uit je handen krijgt of veel te hard en te intensief gaat werken om de kans op fouten zo klein mogelijk te maken, dan gaat de opgebouwde spanning tegen je werken.  Je verliest je omgeving uit het oog en bent alleen nog bezig met die ene klus. Het gevolg is een krampachtige houding en oververmoeidheid.

Uitstel- of afstelgedrag

Stel je klussen uit of begin je er maar helemaal niet aan, omdat je denkt dat je toch gaat mislukken? Je meldt je bijvoorbeeld ziek voor een examen, begint te laat aan een klus op je werk of zorgt voor een excuus om het werk niet te hoeven doen. Ook dat kan met faalangst te maken hebben.

Gevolgen faalangst

Je faalangst weerhoudt je ervan om leuk en uitdagend werk te doen en ervan te genieten. Om voldoening te voelen en trots te kunnen zijn op het resultaat van je werk.

Wat kan helpen om te leren omgaan met je faalangst? 5 handvatten

# 1. Ontspanning

Mensen die last hebben van faalangst voelen zich vaak gespannen en zelfs angstig in hun werk. Sporten, leuke dingen doen (bijvoorbeeld een goed boek lezen of naar de film gaan) en ontspanningstechnieken leren, kunnen je helpen meer te ontspannen.

#  2. Realistische gedachten

Hoe realistisch is de gedachte dat je nooit fouten mag maken? Is dit waar? En als je denkt dat het toch wel weer zal mislukken, hoe zeker ben je hiervan? Daag jezelf eens uit en zet er een positieve gedachte tegenover, bijvoorbeeld: “Als ik niets probeer, dan zal ik ook nooit weten of ik het kan” of “Fouten maken is menselijk en doet iedereen” of zelfs “Als ik geen fouten maak, maak ik niets.”

# 3. Zelfvertrouwen

Doe regelmatig werk waar je goed in bent. Dit zorgt ervoor dat je je meer bewust bent van je eigen kwaliteiten en dat je je beter over jezelf voelt. Dat vergroot je zelfvertrouwen.

# 4. Geef je zelf toestemming om te leren van je fouten

Een gum is speciaal uitgevonden om fouten te maken. Je wist je fout ermee uit, leert van je fout en kunt het opnieuw proberen.

Accepteer dat je menselijk bent en dus niet perfect. Ook jij zult fouten maken. Ontspan en gebruik je fouten om van te leren.

# 5. Faalangst de baas

Kom uit je comfortzone en leer omgaan met je faalangst, zodat je in plaats van je angstig en gespannen te voelen, meer plezier, succes en zelfvertrouwen in je werk krijgt.

Vind je het lastig om je faalangst zelf de baas te worden? Neem contact op en we kijken er samen naar.

Succes!

Ps. de gum op de foto is van mijn dochter. Vind je het geen mooi exemplaar? 🙂


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Kwaliteiten, sterke punten, Persoonlijke ontwikkeling, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , .