knopen doorhakken, besluiten nemen, keuzes maken,

Knopen doorhakken moeilijk? 5 inzichten om het gemakkelijker te maken

Besluiten nemen en keuzes maken in je werk

Hoe vaak neem jij  heel gemakkelijk een besluit in een lastige situatie waaraan je, nadat je de beslissing genomen hebt, nooit meer twijfelt?

Grote kans dat dat zelden gebeurt.

Knopen doorhakken is soms heel lastig.

Mensen weten wel dat het nodig is om een besluit te nemen, sterker nog, rationeel en emotioneel weten ze vaak zelfs welk besluit ze moeten nemen, maar iets houdt ze tegen. Ze worstelen en voelen weerstand.

“You must be careful never to allow doubt to paralyze you. Always take the decisions you need to take, even if you’re not sure you’re doing the right thing. You’ll never go wrong if, when you make a decision, you keep in mind an old German proverb: ‘The devil is in the detail.’ Remember that proverb and you’ll always be able to turn a wrong decision into a right one.”
~Paulo Coelho~ uit het boek Brida

Vaak wordt me tijdens coachingssessies gevraagd of er geen makkelijk trucje is om knopen door te hakken.

Knopen doorhakken gemakkelijker maken

  Ja hoor, dat is er in 4 simpele stappen:

  1. Probleeminventarisatie; uitzoeken  en definiëren wat precies het probleem is.
  2. Kennisvergaring; zoveel mogelijk relevantie informatie verzamelen nodig voor het nemen van een goed besluit.
  3. Oordeelsvorming; analyseren van alle informatie en een mening vormen over de beste oplossing
  4. Knoop doorhakken; en uiteindelijk het besluit nemen.

Maar deze kennis helpt hen niet verder, want dat is niet wat hen tegen houdt. Mijn ervaring is dat er 5 mentale drempels zijn die het moeilijk maken om een besluit te nemen.

# Inzicht 1; Een besluit nemen is een keuze maken

Of het om jou als persoon gaat of dat je een besluit wilt nemen om een project tot een goed einde te brengen,  je wilt de beste oplossing kiezen voor jou en je omgeving. Dat maakt het lastig. Want kies je voor die ene oplossing, dan moet je al die andere mogelijke oplossingen loslaten.

Emoties in je werk

Maar geen keuze maken, is ook een keuze. Wil je invloed hebben op je eigen weg , dan is het nodig om te kiezen en je eigen besluiten te nemen. Dat geldt ook voor keuzes die je moet maken in je werk. Ga hierbij niet alleen uit van het rationele, maar laat je intuïtie en je emoties ook meewegen. Emoties kun je niet uitschakelen, gebruik ze in je voordeel.

# Inzicht 2; Twijfelen over een (genomen) besluit, kan je ook verder helpen

Ik hoor mensen vaak zeggen over zichzelf dat ze nu eindelijk eens  moeten stoppen met twijfelen: ”Het MOET nu maar eens gebeuren. Ik MOET nu die knoop doorhakken. KLAAR!” Maar twijfel kan een signaal van je intuïtie zijn dat er meer is, dan waar je aan gedacht hebt om een goed besluit te nemen. Soms is het goed om de situatie even te laten rusten.

Twijfel kan je helpen beter beslissingen te nemen, zolang je geduldig blijft en voorkomt dat twijfel je verlamt.  Want uiteindelijk is het wel de bedoeling dat er een knoop doorgehakt wordt, ondanks dat je niet zeker weet of jouw keuze het beste besluit is. Je neemt een besluit gebaseerd op de kennis en je gevoel van dat moment en op dat moment is dat het juiste. En wellicht helpt inzicht 3 je om over je twijfel heen te stappen; Fouten maken, mag!

En vind je ‘twijfelen’ een vervelend woord, vervang het dan door ‘afwegingen maken’  ; – ) .

# Inzicht 3; Fouten maken, mag!

Vooral mensen die  gedreven zijn hun werk heel goed te doen, die de meetlat voor zichzelf hoog leggen, vinden het moeilijk van zichzelf te accepteren dat ook zij fouten maken. Ze worden boos op zichzelf en vinden dat ze alles perfect moeten doen.

Mensen die bang zijn om fouten te maken en last van faalangst hebben, bouwen voor zichzelf een enorme spanning op. Genieten van hun werk of van de weg naar hun doel, kunnen ze niet. Alleen het eindresultaat geldt en dat moet foutloos zijn.

Faalangst

Maar hiermee leggen zij zichzelf een onrealistisch doel op. Iedereen maakt namelijk wel eens fouten. Niets menselijks is ons vreemd. Het bekende gezegde: “Van fouten maken leer je.” klinkt als een cliché, maar er zit een grote kern van waarheid in. Als je alles maar altijd perfect zou doen in je werk, dan dat is geen uitdaging meer, dan heb je niets nieuws meer om te leren. Je hoeft niet meer na te denken over wat je doet en hoe.

In de juiste dosering, kan een fout  er daarom voor  zorgen dat je  scherp blijft en dat je open blijft staan voor nieuwe kennis en inzichten.

Wie zegt bovendien dat jouw besluit de enige keuze blijft voor de rest van je leven? Besluiten die je op je werk of in je leven maakt, zijn zelden besluiten voor de rest van je leven. Blijkt het niet het juiste besluit te zijn, dan kun je altijd nog een andere beslissing maken.

# Inzicht 4; Stop met schuldig voelen

Een beslissing nemen, hoe zorgvuldig ook, heeft soms impact op je omgeving. Dat kan verlammend werken bij het nemen van besluiten. Zeker als de consequentie is dat je iemand moet afwijzen bij een sollicitatie, je ‘nee’ moet zeggen tegen een collega die vraagt of je een klus wilt overnemen of een goede vriendin die hulp vraagt bij haar verhuizing waar je geen tijd voor hebt.

Helaas blijven negatieve gevoelens meestal langer hangen dan de positieve. Het is goed om te beseffen dat als je een besluit hebt genomen iets niet te doen, je er ook voor gekozen hebt, iets wel te doen. Dat je dat gedaan hebt omdat je denkt dat de opbrengst van je besluit waardevol is voor jou en je omgeving. Heb je iemand afgewezen voor een functie, dan heb je er ook voor gekozen iemand anders wel aan te nemen en dat heb je gedaan omdat je denkt dat deze persoon van toegevoegde waarde is voor jou, je collega’s en de afdelingsdoelen.

Moed ontwikkelen

# Inzicht 5; Moed ontwikkelen

Om uiteindelijk een knoop door te hakken, is moed een belangrijke vaardigheid. Als mensen niet helemaal overtuigd zijn van de juiste beslissing, dan blijven ze uitstellen.

Moed is nodig om dingen in beweging te zetten. Doe je niets, dan gebeurt er niets of iemand anders kiest voor je. Wil je zelf je eigen koers bepalen, dan is het nodig zelf beslissingen te nemen.

Regie nemen

Neem daarom de regie en hak de knoop door. Wees niet bang voor de consequenties. Leer van de goede kanten van je besluit en ook van de dingen die je de volgende keer anders zou doen. Wees mild voor jezelf, sta jezelf toe te twijfelen, fouten te maken, keuzes te maken en uiteindelijk knopen door te hakken.

Succes!


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , .