compliment geven, voordelen compliment geven, effectief communiceren

De kracht van een goed compliment

Wanneer heb jij iemand voor het laatst een compliment gegeven?

Wie wil er zo nu en dan niet een compliment krijgen?

Het is fijn als iemand je vertelt dat je iets goed hebt gedaan of dat je gewoon een fijn persoon bent. Dat je gewaardeerd wordt.

Toch merk ik vaak dat mensen het eng of raar vinden om bijvoorbeeld een collega, medewerker of een goede vriend of vriendin een compliment te geven. “Dat is toch overdreven?”’ hoor ik vaak of “Daar zitten ze echt niet op te wachten, hoor.”

Voordelen compliment geven

Terwijl een compliment geven zoveel voordelen heeft.

Je laat je betrokkenheid zien en je geeft de ander een goed gevoel over zichzelf. Je motiveert iemand en moedigt iemand aan om het gedrag dat jij zo waardeert, te herhalen. Het vergroot iemand z’n zelfvertrouwen en je brengt die persoon in een positieve stemming.

Het geven van een compliment levert jezelf ook een goed gevoel op.

De positieve aandacht die je een ander hebt gegeven, maakt dat jij je prettig voelt. Bovendien ontspant je gesprekspartner zich en zal hij of zij beter luisteren naar je mening. Genoeg redenen om een compliment te geven aan een ander.

Voorwaarden voor een goed compliment

Een compliment dat echt aankomt, moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

1. Een compliment moet oprecht gemeend zijn.

Over het algemeen voelen mensen heel goed aan of je een compliment meent of niet. En een compliment dat niet oprecht overkomt, kan averechts werken. Je gesprekspartner klapt dicht, went zich van je af en het gesprek zal waarschijnlijk stroef gaan verlopen. Geef daarom alleen een gemeend compliment.

2. Bovendien is het belangrijk dat je je compliment concreet maakt, zeker als het over werk gaat.

Zeg bijvoorbeeld niet alleen: “Goed gedaan!”, zeg ook wat je zo goed vindt: “Je hebt aan alle details gedacht bij het organiseren van dit evenement. Mijn complimenten!” of “Ik wil je graag een compliment geven. Je hebt dit project, ondanks alle tegenslagen, voor de deadline afgerond. Je hebt hiermee heel goed werk geleverd!”

3. Doseer je complimenten.

Als je ineens teveel complimenten gaat geven, worden mensen argwanend: “Wat moet hij van me?”. En bij mensen die last hebben van faalangst, kan een teveel aan complimenten, verlammend werken, omdat ze denken dat je heel veel van hen verwacht. Tot slot kan een overschot aan complimenten mensen het gevoel geven dat ze niets meer te leren hebben. Ze gaan figuurlijk achterover leunen. Ook kritische feedback is soms nodig om mensen beter te laten presteren.

4. Geef alleen een compliment als de klus lastig was om te doen.

Als je een projectmanager een compliment geeft, omdat het zo fijn is dat hij altijd de notulen van het projectoverleg uitwerkt, kan hij het gevoel hebben dat het andere lastige werk er voor jou niet toe doet. Dat je hem alleen waardeert voor het uitwerken van de notulen, zeker als hij je al een aantal keren gevraagd heeft om een projectassistent. Maar diezelfde projectmanager wordt wel positief geraakt als je een compliment geeft over de manier waarop hij zijn projectmedewerkers motiveert hun werk op tijd af te krijgen.

Een goed compliment geven is, met andere woorden, niet zo gemakkelijk als het lijkt, maar levert je wel veel op.

Ben je niet gewend om complimenten te geven? Begin met het geven van een klein compliment en begin nog vandaag. Laat je verrassen, wie weet wat je ervoor terug krijgt.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Effectief communiceren, Werkplezier en werksfeer en getagd met , , , .