weerstand voorkomen

Weerstand voorkomen tijdens gesprekken? 5 tips

Van weerstand voorkomen naar met elkaar mee denken

“Waarom doet hij zo moeilijk?” is vast een gedachte die jij ook wel eens hebt gehad als je een gesprek voert met een collega of medewerker. Soms voelen gesprekken als een persoonlijke strijd in plaats van een inhoudelijk overleg, omdat je gesprekspartner duidelijk verbaal en non-verbaal laat merken het niet met je eens te zijn. Weerstand voorkomen en zorgen dat je collega’s bereid zijn naar je te luisteren en met je mee te denken is niet altijd gemakkelijk, maar wel mogelijk.

Weerstand voorkomen? 5 inzichten en effectieve tips om met elkaar in gesprek te blijven

Wil je zoveel als mogelijk weerstand voorkomen? Wil je vermijden dat je in een welles/nietes spelletje terecht komt? In een machtsstrijd of een conflict dat persoonlijk wordt? Ik geef je 5 inzichten en effectieve manieren om onderling gedoe te vermijden en met elkaar te gaan meedenken.

#1. Neem je gesprekspartner serieus

We willen allemaal gehoord worden, serieus genomen worden en ons gewaardeerd voelen. We willen best meedenken maar niets opgelegd krijgen, want we willen in vrijheid onze eigen keuzes maken.

Weestand voorkomen; gevoel van veiligheid is een voorwaarde

We willen ons bovendien veilig genoeg voelen om onze mening, wensen en ideeën te verwoorden. Dat wil jij en dat wil je gesprekspartner ook. Geef daarom je gesprekspartner het gevoel dat je (oprecht!) openstaat voor zijn mening en voor zijn emoties. Ook al komt die niet overeen met die van jou.

#2. Weerstand; iedereen voelt het wel eens, ook jij

Een gesprek waarin je collega’s het niet eens zijn met veranderingen en met allerlei beren op de weg komen, voelt als verzet. Het is frustrerend en kost veel energie. Je snapt niet waarom ze niet gewoon instemmen met het nieuwe voorstel, want “het is toch logisch dat we het zo gaan doen?”.

Een kritische houding of lastige vragen horen erbij

Een verandering of vernieuwing niet zomaar accepteren, is juist gezond. Jij bent het soms ook niet eens met een ander. Waarom mag de ander dan niet kritisch zijn? Juist het uitwisselen van meningen zorgt ervoor dat mensen meer rekening met elkaar kunnen houden, je plan sterker kan worden en beter geaccepteerd wordt.

#3. Verplaats je in de ander

Weerstand is te verwachten zeker als je een verandering door wilt voeren. Mensen voelen zich niet gehoord of vinden dat ze een beter idee hebben. Ze maken zich ergens zorgen over, begrijpen niet goed wat van hen verwacht wordt of houden niet van veranderingen.

Wil je weerstand voorkomen? Laat zien dat je begrip hebt voor hun zorgen en bezwaren. Luister oprecht, vraag bewust naar wat hen bezighoudt en wat hun mening is.

# 4. Kies zorgvuldig je woorden & je tone of voice

Weerstand voorkomen lukt niet alleen door het vertellen van een goed verhaal en een prachtig in elkaar gedraaide presentatie. Niet alleen wat je zegt, maar vooral hoe je iets vertelt, heeft hierop invloed.

“Die werkwijze die jij hebt bedacht, is waardeloos. Ik kan er helemaal niets mee. Hier moet iets aan gedaan worden en wel nu.” Roept onmiddellijk verzet op.
“Ik heb de nieuwe werkwijze uitgeprobeerd en loop nog tegen een aantal zaken aan. Kunnen we hier over hebben?” klinkt een stuk tactvoller.

“Two things to remember in life
Take care of your thoughts when you’re alone
Take care of your words when you are with people”
~ Onbekend ~

Kies daarom je woorden zorgvuldig. Blijf bovendien zoveel mogelijk bij het onderwerp en maak het niet persoonlijk.

10 % of conflicts are due to difference in opinion
90% are due to the wrong tone of voice.
~ Onbekend ~

Let daarnaast op je lichaamstaal en de toon waarmee je spreekt. Een aanvallende, ongeduldige of geïrriteerde toon of lichaamshouding wekt weerstand op. Weerstand voorkomen doe je door een rustige, neutrale toon te gebruiken en een open lichaamshouding. Geef ruimte aan mensen die hun bezwaren willen uiten. Laat daarmee merken dat elke mening ertoe doet.

#5. Wat heeft de ander nodig om met jou mee te bewegen?

Weerstand voorkomen doe je niet door duidelijk te laten merken dat je het vervelend vindt dat iemand niet hetzelfde denkt als jij. Daarmee roep je nog meer verzet bij de ander op. Je kunt wel veel weerstand voorkomen door te vragen wat de ander nodig heeft om met jouw plan in te stemmen en ga hierover met elkaar in gesprek.

Tot slot;

Heb je moeite met weerstand voorkomen? Denk eens aan een coachingstraject voor inspirerende inzichten en praktische handvatten die aansluiten aan jouw werksituatie en in gesprek met jouw collega’s of medewerkers. Om je invloed te vergroten en meer ontspannen gesprekken te voeren.

Neem contact met me op voor meer informatie.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Effectief communiceren, Leidinggeven en leiderschap, Overtuigen en invloed vergroten en getagd met , , , , , , , .