balans in je werk en privéleven

Wil je een betere balans in je werk en privéleven? 11 tips

Heb je behoefte aan een betere balans in je werk en privéleven? Kom in actie

Een goede balans in je werk en privéleven bewaren is niet altijd gemakkelijk, maar wel belangrijk. We hebben het vaak druk; druk in ons werk en in ons privéleven. Op het werk hebben we te maken met deadlines, vragen van collega’s, zaken die onmiddellijk gedaan moeten worden. Tegenwoordig is het bovendien voor velen heel gemakkelijk om ’s avonds nog even verder te werken. En ook in ons privéleven speelt er veel; kinderen verzorgen, zorgen voor naasten, het huishouden en moeten we van alles van ons zelf.

Verstoorde balans in je werk en privéleven

Voordat je het weet, zit je op een rijdende sneltrein en denk je niet meer na bij het altijd maar druk zijn. Het wordt routine. Sterker nog, we hebben de neiging om nog meer te doen van wat eigenlijk niet goed voor ons is.

Jaren geleden vertelde een cliënt me dat hij wilde leren efficiënter te werken. Hij was ontzettend moe, sliep slecht en vond dat hij niet op vakantie kon omdat er teveel werk was. Dus ging hij nog harder werken. Hij was zich niet bewust dat hij met zijn gedrag zichzelf nog verder uit balans bracht.

—————————— Lees ook:  ———————————

Te druk in je werk? Hoe doorbreek je de waan van de dag?

—————————————————————————

Symptomen van een verstoorde balans in je werk en privéleven

Je hebt het niet altijd door dat je je evenwicht aan het kwijtraken bent met spanningsklachten als gevolg. Symptomen kunnen zijn:

  • Je voelt je continu doodmoe. Chronische vermoeidheid ontstaat als je ballen in de lucht blijft houden ten koste van jezelf, over je eigen grenzen heen gaat en vindt dat je door moet gaan. Je hebt geen energie meer en voelt je gespannen. Je slaapt slecht en je hebt moeite om je te concentreren.
  • Je productiviteit wordt lager. Het lijkt alsof je steeds minder gedaan krijgt terwijl je steeds meer uren maakt. Je maakt vaker fouten en je voelt je gefrustreerd.
  • Je voelt je emotioneel uitgeput en gestrest. Je bent prikkelbaar, voelt je angstig, paniekerig en neerslachtig.
  • Je laat alles voorgaan, behalve je persoonlijke behoeften zoals genieten in je vrije tijd (zoals een client met zelfspot zei: “Vrije tijd, wat is dat?”), hobby’s en sociale activiteiten.
  • Je krijgt last van slapeloosheid, hoofdpijn, spierspanning, etc.
  • Je voelt geen verbinding met de mensen in je omgeving, omdat je altijd maar bezig bent en niet de rust en tijd kan vinden om ze oprechte aandacht te geven.
  • Je zit vast in een negatief denkpatroon en negatieve emoties. In je gedachten ben je boos op iedereen en op je zelf. Je wordt steeds strenger voor jezelf en anderen en niemand doet het meer goed. Je ‘moet’ heel veel van jezelf.
  • Je denkt in uitersten, bijvoorbeeld: “Ik kan niet stoppen met voor mijn gezin zorgen, dus vrije tijd zit er niet in.” Of “Ik kan niet stoppen met elke avond overwerken, want als ik het werk niet doe, doet niemand het.”
  • Je zelfvertrouwen gaat omlaag, omdat je je vooral focust op wat niet goed gaat en waar je tekortschiet.
  • Je hebt nergens meer zin in, voelt je niet gemotiveerd.

Verstoorde balans in je werk en privéleven gaat ten koste van je zelfvertrouwen

—————————— Lees ook:  ———————————

Vergroten van je zelfvertrouwen; 16 manieren

—————————————————————————

Herken je een aantal symptomen? Wil je serieus aan de slag gaan om meer balans in je werk en privéleven te brengen? Kom in actie met de volgende inzichten en tips!

11 inzichten en tips voor een goede balans in je werk en privéleven

# 1. Zelfreflectie

Een goede balans in je werk en privéleven begint bij zelfreflectie. Hoe gaat het met je? Hoe voel je je? Wat denk je? Hoe voelt je lichaam? Wat gaat goed in je leven en wat mis je? Ken je je energiegevers en -vreters?

#2. Het vinden van balans in je werk en privéleven is een vaardigheid

Situaties die ons uit balans halen, gebeuren regelmatig in ons leven. Dat is een gegeven. De kunst is om jezelf te herpakken door te leren balanceren en je veerkracht te ontwikkelen richting jouw balans.

—————————— Lees ook:  ———————————

Zo versterk je je mentale veerkracht. 8 inzichten en tips

—————————————————————————

#3. Zorg goed voor jezelf

Ken je de metafoor van het zuurstofmasker in een vliegtuig? Je zet altijd eerst bij jezelf het zuurstofmasker op, dan pas help je je kind. Als je namelijk niet eerst voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor een ander zorgen.

Zelfzorg leidt ertoe dat je zowel fysiek, als mentaal en emotioneel beter voelt. Je voelt je energieker en je mentale weerbaarheid wordt groter.

Drink en eet daarom gezond en zorg voor voldoende beweging en nachtrust. Doe bovendien elke dag iets wat jou ontspant. Werk aan je innerlijke rust met bijvoorbeeld mindfulness en het opschrijven van je gedachten en gevoelens! Leer aardiger voor jezelf te zijn.

—————————— Lees ook:  ———————————

Zelfcompassie. Wat mild en begripvol voor jezelf je oplevert; 5 tips

—————————————————————————

#4. Grenzen stellen

Eén van de belangrijkste stappen voor meer balans in je werk en privéleven is duidelijke grenzen stellen. Af en toe ‘nee’ zeggen is heel gezond. Grenzen stellen betekent echter meer dan alleen ‘nee’ zeggen. Het betekent ook keuzes durven maken waar jij je tijd, aandacht en energie aan besteedt en deze durven uiten en uitvoeren.

—————————— Lees ook:  ———————————

Assertief zijn lastig? 10 tips

—————————————————————————

#5. Wat heb je allemaal wel gedaan vandaag?

De meeste mensen zien aan het einde van de dag alleen maar wat ze nog niet hebben gedaan. Kijk nu eens wat je wel allemaal gedaan hebt. Dat is vaak meer dan je denkt en daar word je gelijk vrolijker van.

#6. Plan bewust je werkdag en doe dat realistisch

Hoe plan jij je werkdag? Is het een realistische planning? Daar bedoel ik een planning mee die je echt af kunt krijgen. Heb je bijvoorbeeld bewust tijd ingepland tussen overleggen door? Om een overleg voor te bereiden en even op adem te komen?

#7. Plan tijd in voor jezelf

Heb je in je leven ook ruimte gemaakt voor tijd voor jezelf? Dit helpt je te ontspannen en los te komen van alle verplichtingen in je werk en je privéleven

#8. Denk in oplossingen in plaats van onmogelijkheden

Iedereen heeft lastige situaties in zijn werk en privéleven. Situaties die je overkomen en je uit je evenwicht brengen. Het is menselijk om te gaan mopperen, omdat je het gevoel hebt dat je er niets tegen kan doen.

Je kunt echter (eventueel samen met anderen) ontdekken welke (kleine) stappen je kunt doen om de situatie meer naar je hand te zetten. Leer daarom in oplossingen te denken.

#9. Vraag om hulp

Een cliënt was verschrikkelijk moe door moeilijke omstandigheden in zijn privéleven en in zijn werk. Na ons eerste gesprek is hij met zijn leidinggevende gaan praten om te vragen om zijn werkzaamheden te verlichten en anders in te delen. Hij vond het eigenlijk gênant en zwak van zichzelf. Maar zij nam hem gelijk serieus en samen hebben ze zijn werkplanning lichter gemaakt.

Bovendien organiseerde de leidinggevende een workshop ‘Verminderen van je werkdruk en vergroten van je vitaliteit’ voor de gehele afdeling, want er waren meer collega’s die spanningsklachten hadden (en die mocht ik verzorgen 🙂 ). Dankzij het delen van verhalen, merkte hij tot zijn opluchting dat hij niet de enige was die teveel probeerde te doen in te weinig tijd.

Vind je het zoeken naar een balans in je werk en privéleven ook lastig? Ik ken een goede coach ☺.

—————————— Lees ook:  ———————————

Je vitaliteit vergroten; 7 manieren voor meer energie, kracht en weerbaarheid

—————————————————————————

#10. Leer open te communiceren

Open communicatie is essentieel om begrip en steun te krijgen van zowel je werkgever als je gezin, familie en vrienden. Bespreek regelmatig je werklast met je manager en stel realistische verwachtingen. Bespreek ook in je privéleven, bijvoorbeeld met je partner of een huisgenoot, wie wat doet.

Dit zorgt voor een evenwichtige balans in je werk en je privéleven.

#. 11. Geniet van het leven

In plaats van de hele dag serieus bezig te zijn met je werk, een enorme meetlat te hanteren, alles perfect willen doen en je takenlijst af te vinken (ook in je privétijd), sta eens stil bij waar jij van geniet en wat je energie geeft. Is dat een lunchwandeling? Een spelletje met je kinderen of partner? Je vriendin bellen? Je werksucces vieren? Organiseer die genietmomenten bewust voor jezelf, elke dag opnieuw.

Tot slot; jouw balans in je werk en privéleven

Het vinden van jouw balans in je werk en privéleven gaat niet vanzelf. Het is belangrijk dat je in actie komt en (kleine) stappen onderneemt die zorgen voor een evenwicht waar jij je goed bij voelt.

Ik wens je veel plezier en succes bij je ontdekkingstocht. Heb je behoefte aan steun bij het zoeken naar jouw balans in je werk en privéleven? Dan nodig ik je van harte uit contact met me op te nemen.

Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.

Contact

Heb je behoefte aan steun bij het zoeken naar jouw balans in je werk en privéleven? Dan nodig ik je van harte uit contact met me op te nemen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Columns, Persoonlijke ontwikkeling, Werkdruk, werkstress, spanningsklachten, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , .