Voordelen en tips voor een goede voorbereiding
We hebben het allemaal druk met ons werk. En ineens zie je in je agenda dat je een belangrijk gesprek hebt met een collega of met een medewerker.
Door de drukte en de waan van de dag neem je niet de tijd om je gesprek voor te bereiden. Je denkt dat het wel goed gaat komen. Je weet toch waar het over gaat en wat je wilt vertellen?
Maar net voor aanvang van het gesprek begint het toch te kriebelen. Stel je voor dat je medewerker of collega argumenten heeft waar je niet op hebt gerekend? Of je niet goed begrijpt omdat je je verhaal vooraf niet goed doordacht hebt? Je zelfvertrouwen neemt af en je begint wat onzeker te worden.
Nadelen slechte voorbereidingen gesprekken
Als je geen tijd besteedt aan de voorbereidingen van een belangrijk gesprek, kunnen de gevolgen vervelend zijn. Zeker als het om een lastig gesprek gaat:
- Je bereikt je doel niet met het gesprek
- Je hebt een geïrriteerde medewerker of collega
- Je wordt onzeker
- Je moet na het gesprek nog een keer gaan praten met dezelfde persoon om alsnog uit te leggen wat jij voor ogen hebt.
Een slechte voorbereiding kost je dus niet alleen extra tijd achteraf, maar gaat ook ten koste van de relatie met je gesprekspartner en ten koste van jouw zelfvertrouwen!
-> Wil je je invloed vergroten in gesprekken?
-> Wil je de kans vergroten dat je je doel behaalt tijdens een belangrijk gesprek?
Bereid dan je (belangrijke) gesprekken goed voor!
Voordelen goede voorbereiding
Bovendien heeft een goede voorbereiding meer voordelen voor jezelf.
- Tijdens de voorbereiding denk je na over hoe het gesprek kan verlopen. Je doet een beroep op je professionele creativiteit.
- Je zult je zelfverzekerder voelen om het gesprek te voeren.
- Je bent meer ontspannen en dat merkt je gesprekspartner.
- Je staat meer open voor argumenten van de ander, omdat je minder bang bent voor weerstand en ongewenste feedback.
- Als het gesprek een andere kant opgaat, dan kun je gemakkelijker meeveren en vervolgens het gesprek weer de gewenste richting opsturen.
- Ondanks dat je gesprekspartner het niet met je eens is, zal het professionele vertrouwen van je gesprekspartner in jou stijgen. Je hebt laten zien dat je goed voorbereid bent en je voert het gesprek met zelfvertrouwen.
- Tot slot levert het je een enorme tijdswinst op. Het gesprek duurt korter en je voorkomt dat je achteraf tijd moet investeren in herstelgesprekken.
Je vergroot dus de kans op succes en je invloed met een goed voorbereid gesprek!
Hoe kun je een gesprek goed voorbereiden?
Denk eens na over de antwoorden op de volgende vragen.
- Wat wil ik met het gesprek bereiken?
- Welke argumenten ga ik hiervoor gebruiken?
- Hoe bouw ik het gesprek op?
- Hoe zal mijn medewerker of collega hierop reageren?
- Hoe wil ik hierop antwoorden?
- Wat ga ik doen als ik niet direct in dit gesprek mijn doel bereik of mijn medewerker of collega erg afwijzend reageert?
Succesvol gesprek
Als je tijd investeert in de voorbereiding van een belangrijk gesprek, levert dat je tijdswinst op en zal het gesprek in een meer ontspannen sfeer plaatsvinden. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en je zelfprofilering. Tot slot het allerbelangrijkste: je vergroot de kans op een succesvol gesprek!
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.