Samenwerken met verschillende karakters

Constructief Samenwerken met verschillende karakters

Ontspannen en effectief samenwerken voor meer werkplezier en het gewenste resultaat

Het liefst willen we met iedereen prettig en ontspannen samenwerken. Tegelijkertijd willen we vaak stiekem dat de dingen gaan zoals wij in het in ons hoofd hebben. ‘Want het is toch logisch dat het zo gebeurt?’ Heb je ook een functie waarbij je veel contact met bijvoorbeeld collega’s, managers of klanten hebt? Dan merk je ongetwijfeld elke dag weer dat iedereen anders in elkaar zit, anders denkt, werkt en communiceert. Het zou handig zijn, maar jouw manier van werken en jouw wensen en belangen zijn niet altijd dezelfde als die van anderen. Dat maakt samenwerken met verschillende karakters soms lastig.

“Mensen zijn niet lastig
Mensen zijn verschillend
Dat is wel eens lastig.”
~Onbekend~

Samenwerken met verschillende karakters; iedereen is anders

Anders is niet beter of slechter, het is gewoon anders. Je collega is een introvert, jij een extravert, je leidinggevende heeft continu nieuwe ideeën, je collega houdt liever alles bij het oude. De projectleider heeft een bureau vol chaos, jij houdt van structuur en een opgeruimd bureau. Herkenbaar?

Communiceren met verschil in persoonlijkheden is wel eens lastig

Wat lastig is aan samenwerken met verschillende karakters is dat het een bron van spanning, miscommunicatie en misverstanden kan worden. Dat gaat ten koste van de samenwerking en van het gewenste resultaat. Als je echter bereid bent om rekening te houden met het verschil in persoonlijkheden, communicatiestijlen, meningen en manier van werken, dan kan het samenwerken met verschillende karakters wel degelijk prettig en effectief zijn. Dat gaat echter niet vanzelf, soms is het nodig om daar wat extra moeite voor te doen.

Constructief samenwerken met verschillende karakters; 6 tips

Hoe werk je ontspannen en effectief samen met mensen die een andere persoonlijkheid hebben en een andere stijl van werken en communiceren?

6 tips voor constructief samenwerken met verschillende karakters:

1. Ontwikkel een goed contact met je collega’s

Voor een prettige samenwerking is een goede relatie met collega’s belangrijk. Iedereen wil zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen, wil zich serieus genomen voelen. Laat je collega’s daarom in hun waarde ongeacht de verschillen in karakters en communicatiestijlen. Toon belangstelling voor je collega’s als persoon en gebruik je inlevingsvermogen. Wees bereid een situatie vanuit een andere invalshoek te bekijken, overigens zonder jezelf tekort te doen. Iedere mening mag er zijn, ook die van jou.

—————————— Lees ook:  ———————————

Inlevingsvermogen als professionele vaardigheid ontwikkelen; 10 tips

—————————————————————————

2. Erken elkaars kwaliteiten

Een team dat bestaat uit verschillende karakters kan een heel sterk team zijn. Vooral als je elkaars kwaliteiten herkent, erkent en onderling inzet in het team. Besteed daarom eens aandacht aan wat je collega’s heel goed kunnen en vraag hulp als je die kwaliteit goed kan gebruiken. Gelijk goed voor de onderlinge werksfeer.

Samenwerken met verschillende karakters; je communicatie richten op de ander

3. Tactvol communiceren

Iemand met tact kan situaties en mensen goed inschatten en kan zijn mening en ideeën op een sympathieke en duidelijke manier verwoorden zonder dat dat tot irritaties of conflicten leidt.

Wil je meer invloed? Richt je met je communicatie op wat de ander van jou nodig heeft om jou te begrijpen (en doe dit van een oprechte houding). Geef een introvert bijvoorbeeld meer ruimte om zijn antwoord te formuleren, help iemand die een chaotisch verhaal vertelt, het gesprek te structureren en laat je niet afschrikken je mening te geven als iemand minder sympathiek overkomt.

—————————— Lees ook:  ———————————

Checklist effectief samenwerken; Wat zijn jouw samenwerkingsvaardigheden?

—————————————————————————

4. Constructief feedback geven en ontvangen; voer een veilig gesprek

Heb je last van een situatie die je collega (ongetwijfeld onbedoeld) gecreëerd heeft? Ga op een veilige manier het gesprek aan en geef constructief feedback.

Heeft je collega bijvoorbeeld een chaos achtergelaten toen ze op vakantie ging? Bespreek met haar jouw wensen voor de overdracht voor haar volgende vakantie.

Samenwerken met verschillende karakters is rekening houden met elkaar

Jij hebt rust nodig om je goed te concentreren en je collega wil het liefst de hele dag muziek horen. Vraag of ze een koptelefoon opzet en leg uit waarom. Krijg je zelf feedback omdat een collega last heeft van iets wat jij doet? Waardeer haar moeite en bespreek met haar hoe jullie dit samen op kunnen lossen.

—————————— Lees ook:  ———————————

Negatieve patronen in een team doorbreken; 4 aandachtspunten

—————————————————————————

5. Maar maak niet overal een punt van; choose your battles wisely

Verbaas jij je ook wel eens over het samenwerken met verschillende karakters, omdat collega’s totaal anders werken en communiceren als jij? Dan ben je niet de enige. Je collega is bijvoorbeeld heel slordig en jij werkt gestructureerd. Of een collega kan bot uit de hoek komen, maar je weet dat ze het niet zo bedoelt.

Hoeveel invloed heeft die situatie op jou en op het werk? Hoe belangrijk is het om je hieraan te irriteren en wat van te zeggen? Is het antwoord: “Niet veel”? Laat het gaan! Je kunt je overal aan irriteren, maar je kunt er ook voor kiezen het niet te doen. Dat scheelt je bakken met energie.

6. Tot slot: Je bent niet alleen je karakter

Ik hoor regelmatig in mijn werk: “Ik ben nou eenmaal zo.” Alsof je niets kunt doen aan hoe je bent en hoe je je opstelt naar anderen toe.

Het klopt dat onze karaktereigenschappen stevig in ons verankerd zijn. Maar je bestaat niet alleen maar uit je karakter en je karakter staat niet helemaal vast. Iedereen vindt andere dingen belangrijk, heeft andere interesses en gedraagt zich anders. Juist hoe we ons opstellen in situaties en naar anderen toe, is wat ons uniek maakt.

Vooral in situaties die belangrijk voor ons zijn, kunnen we buiten onze karaktereigenschappen treden. Een introvert kan prima met veel humor een lezing houden, maar zal ‘s avonds met een boek op de bank zitten om indrukken te verwerken. Een sloddervos kan structuur aanbrengen in zijn of haar werk voor meer rust en overzicht, maar thuis een lege kast hebben, omdat kleding door het hele huis verspreid ligt. De kwaliteit van je gedrag bepaalt de kwaliteit van je relaties, die met jezelf en met anderen.

—————————— Lees ook:  ———————————

Verbindend en doeltreffend feedback geven; 10 tips

—————————————————————————

Verhoog daarom je zelfkennis en ontdek hoe je karakter in elkaar zit. Maar laat je karakter niet bepalen hoe je gedraagt en hoe je opstelt naar anderen toe. Maak bewust een keuze hoe jij wilt omgaan met al die verschillende collega’s voor de situatie voor een ontspannen en effectieve samenwerking. Je zult meer voldoening halen uit je werk, meer energie overhouden en de kans is groter dat je het gewenste resultaat behaalt.

Succes!

Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.

Contact Teamontwikkeling

Wil ook jij en /of het team leren hoe je ontspannen en effectief kunt samenwerken met verschillende karakters? Ik nodig je van harte uit om contact met me op te nemen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Effectief communiceren, Effectief samenwerken, Teamontwikkeling en getagd met , , , , .