Grenzen stellen; Ja zeggen tegen jezelf en nee tegen de situatie!
Pieter werkt voor een klant als interim communicatieadviseur. Hij voelt zich moe. De klant wil dat hij meer en meer projecten uitvoert, maar wel voor hetzelfde bedrag. Hij durft de klant niet te weigeren. Het is per slot van rekening zijn enige klant en ook nog iemand die nogal snel uit zijn slof schiet. Hij durft geen grenzen te stellen.
Of Janine, die al 10 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt en al jaren gemiddeld 10 uur per week meer werkt dan waarvoor ze is aangenomen. Elk jaar worden de doelstellingen die zij moet halen, hoger en hoger. Dat betekent nog meer uren werken. Een privéleven heeft ze nog nauwelijks. Door de week werkt ze en in het weekend heeft ze net genoeg energie over voor de boodschappen en het huishouden. Ze heeft geprobeerd aan te geven dat het teveel is. Het antwoord wat ze kreeg, was echter heel duidelijk. Dit zijn nou eenmaal de doelstellingen en het is aan haar hoe ze deze gaat halen. Ze voelt zich machteloos.
Pieter en Janine hebben het gevoel dat ze uitgebuit worden.
Ze durven niet de stap te nemen om te vertellen dat er een grens is aan wat er van hen verwacht kan worden.
Want als je kiest om te vertellen dat je niet zoveel wilt werken of dat je alleen meer klussen wil doen als je ervoor betaald wordt, dan kan dat consequenties hebben. En daar zijn ze nog niet aan toe. Pieter is kostwinner en heeft de opdracht nodig en Janine is bang haar baan te verliezen, ze is nog nooit één dag zonder baan geweest en dan zou ze ook die aardige collega’s gaan missen.
Kiezen voor jezelf en je grenzen
Wat ze eigenlijk nog niet durven doen, is kiezen. Ervoor kiezen om de opdrachtgever te vertellen dat je graag hard wilt werken, maar dat extra klussen betaald moeten worden. Of aan je leidinggevende vertellen dat je niet meer 50 of 60 uur per week wilt werken.
Hoe kun je op een prettige manier je grenzen stellen?
Hoe kun je een keuze maken voor jezelf en een knoop doorhakken op een manier die niet angstig maar juist prettig voelt?
# Bedenk eerst voor jezelf wat je niet (meer) wilt.
Wat is voor jou de grens? De vanzelfsprekendheid waarmee ze verwachten dat jij altijd 10 uur per week overwerkt? De dwingende manier waarop je opdrachtgever je vertelt dat hij een extra advies van je verwacht? Wat voelt nog goed en wat niet meer?
# Bedenk vervolgens wat je wel wilt.
Probeer hierbij je angst voor de consequenties opzij te zetten. Wat wil je graag en geeft je een goed gevoel? Vind je het geen probleem om af en toe over te werken als dat nodig is, maar wil je er wel voor worden betaald? Of wil je je strikt aan je 40 uur houden? Wil je best even een half uurtje uittrekken om de opdrachtgever mondeling je mening te geven over zijn e-mail? Of wil je voor het advies een factuur kunnen sturen?Kijk naar het evenwicht. Op welk punt is voor jou de weegschaal nog in balans en waar niet meer?
# Breng vervolgens je ‘worst case scenario’ in kaart.
Schrijf voor jezelf op wat voor jou het ergste is wat er zou kunnen gebeuren als je hierover in gesprek gaat met je leidinggevende of opdrachtgever. Je baan verliezen? Je opdracht verliezen? Een boze leidinggevende? Een zwaar geïrriteerde opdrachtgever? Hoe erg is dat voor jou? Wat is voor jou belangrijker?
# Schrijf daarna op wat het voor jou zou betekenen om die baan te verliezen of die opdracht.
Denk aan de voor- en nadelen. Je hebt geen baan meer is misschien een nadeel, maar wellicht ook een voordeel. Je kunt namelijk een andere baan gaan zoeken waarin je gewoon elke dag om 5 uur naar huis kunt. En is die ene opdrachtgever zaligmakend? Stel dat je deze verliest, dan hoef je geen extra klussen meer te doen zonder dat je ervoor betaald wordt. En wellicht vind je wel jouw ideale opdrachtgever die jou inspireert in plaats van energie aan je ontrekt en bereid is goede afspraken met je te maken over de betaling.
Weerstand
# Als je dit bespreekbaar zou maken, welke weerstand kun je dan tegenkomen?
Hoe voelt dat? En hoe kun je daarmee omgaan? Misschien ben je wel sterker dan je zelf denkt.
# Maak een bewuste keuze.
Besluit je niets te doen, dan kies je voor de huidige situatie die niet zal veranderen. Dat kan voordelen hebben. Je hoeft namelijk de confrontatie met je leidinggevende of opdrachtgever niet aan. Dit is de gemakkelijke weg. De vraag is wat je dan de komende jaren moet blijven accepteren. Je kiest namelijk ook voor de nadelen, zoals vermoeidheid, veel te veel uren werken, een dominante baas…….
# Kies je wel voor jezelf en je eigen grenzen en voor het terug in balans brengen van de weegschaal?
Dan zal dat in het begin geen gemakkelijke weg zijn. Je moet niet alleen het gesprek aangaan, het kan gevolgen hebben. Maar hou voor ogen wat je niet meer wilt en wat je keuze je op langere termijn oplevert, zoals meer vrije tijd, meer zelfrespect en vooral meer rust. En wie weet wat die stap je nog meer gaat opleveren; een nieuwe baan, betaling voor extra klussen, etc.
Bewust kiezen voor jouw grens
Dus: welke keuze ga jij maken?
Wil je hulp bij het maken van je keuzes? Je bent van harte welkom om gratis en vrijblijvend kennis te maken voor een persoonlijk coachingstraject.
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.