Zet bewust je sterke punten in en leer omgaan met je zwakke punten naar meer succes in je werk
Hoe goed ken jij jezelf? Weet jij wat je sterke punten zijn en heel erg goed doet in je werk? En wat je zwakke punten zijn?
Wil je de professionaliteit en effectiviteit van je werk vergroten, dan is zelfkennis een belangrijk hulpmiddel.
Je weet welke vaardigheden je bewust kunt inzetten en welke je beter kunt vermijden in bepaalde situaties. Je kent je sterke en minder goede eigenschappen, je weet hoe je reageert en hoe je je voelt in ontspannen en meer gespannen situaties, door welke situaties en welk gedrag van anderen je geïrriteerd raakt en wat je belangrijk vindt in de relatie met je gesprekspartner.
Kwaliteiten en zwakke punten in je werk
Anderen kennen is begrip. Jezelf kennis is wijsheid.
~Lao Tse~
Dus hoe goed ken jij jezelf?
Sterke punten
Elk mens heeft zijn eigen unieke kwaliteiten; vaardigheden waarin je sterk bent, omdat je zo denkt, voelt of handelt. Deze gebruik je regelmatig omdat ze je iets opleveren voor jezelf of je omgeving. Dat zijn jouw sterke punten.
Heb je bijvoorbeeld altijd wel overal een oplossing voor, dan ben je oplossingsgericht. Zorg je ervoor dat in je werk alle puntjes op de i staan, dan ben je consciëntieus. Kun je gemakkelijk en snel plannen ten uitvoer brengen, dan is daadkracht jouw sterke punt.
Jouw sterke punten kunnen je ondersteunen in je werk en in je persoonlijke leven.
Als je ze bewust gaat inzetten, kunnen ze je helpen effectiever te werken en te communiceren en jezelf professioneel te profileren.
# Wat zijn jouw sterke punten?
Stel jezelf de volgende vragen en maak een lijst van 5 sterke punten:
- Wat vind je zelf wat je goed kan in je werk of in je privéleven? Waarin blink je uit?
- Om welke eigenschappen waardeert je omgeving je? Je partner, je leidinggevende, je collega’s, je (schoon)ouders?
- Waarop ben je regelmatig in een evaluatie goed tot zeer goed beoordeeld?
- Voor wat voor soort vragen komen je collega’s naar je toe?
# Vraag je je vervolgens af hoe je deze sterke punten in de praktijk kunt gebruiken.
Ben je bijvoorbeeld doelgericht? Gebruik deze vaardigheid bijvoorbeeld in vergaderingen om het doel van het overleg helder te krijgen en in de gaten te houden. Vind je dat je goed mensen met elkaar kunt verbinden? Help de juiste mensen in en buiten de organisatie met elkaar in contact te brengen om dat belangrijke project tot stand te laten komen.
Om erachter te komen hoe jij je sterke punten in de praktijk kunt brengen, kun je voor jezelf de volgende vragen beantwoorden:
- Wanneer heb ik mijn sterke punten in de praktijk (in welke situaties) laten zien?
- In welke situaties in mijn werk kan ik mijn sterke punten nog meer gebruiken?
- Hoe doe ik dat? (Wat zeg ik? Hoe handel ik? Wanneer gebruik ik mijn sterke punten? )
Zwakke punten
Niemand is perfect.
Net zoals iedereen een aantal sterke punten heeft, heeft iedereen ook wel een aantal vaardigheden en/of eigenschappen die minder goed ontwikkeld zijn.
Hoewel het niet altijd even prettig is om je zwakke punten onder ogen te zien, levert dit wel een belangrijke bijdrage aan je zelfkennis en dus aan je professionele effectiviteit en succes. Wees daarom eerlijk naar jezelf en ga eens na welke zwakke punten je kunnen afremmen in je werk en in je persoonlijke ontwikkeling.
# Ontdek je zwakke punten
Stel je zelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen:
- Tegen welk soort gedrag van jezelf loop je regelmatig aan in je werk?
- Welke vaardigheden en eigenschappen zijn minder goed ontwikkeld?
- Wat voor soort gedrag vinden je collega’s, opdrachtgevers en/of leidinggevende minder prettig van je?
- Welke competenties moet je voor je werk ontwikkelen?
# Als je weet welke zwakke punten jij bezit, bepaal voor jezelf vervolgens tegen welke van je zwakke punten je aanloopt in je werk.
Verlies je bijvoorbeeld regelmatig het overzicht in je werk en ben je met 10 dingen tegelijk bezig? Dan is wellicht ongestructureerd werken een zwak punt. Stappen mensen niet gemakkelijk op je af? Dan is je afstandelijk houding een punt van aandacht.
Of ben je juist te onzichtbaar in gesprekken omdat je veel luistert en te weinig je mening geeft? Voor jou is het dan juist nodig om gesprekken goed voor te bereiden en vooraf al een mening te vormen, zodat je deze kunt verwoorden op het moment dat het nodig is.
# Neem daarom een besluit over de vaardigheden die je minder goed beheerst en die je nodig hebt in je werk.
Vraag je af welke je wilt ontwikkelen en in welke volgorde om je professionele groei te versterken.
Stel je zelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen:
- Welke zwak punt is voor mij het meest belangrijk om te ontwikkelen?
- Welke vaardigheid wil ik ontwikkelen? (Let je teveel op details en zie je niet de grote lijnen, dan wil je bijvoorbeeld helicopterview ontwikkelen).
- Hoe ziet de eerste stap eruit om deze vaardigheid te ontwikkelen? (bv als je wilt leren beter te luisteren, kun je beginnen met een praatje bij het koffieapparaat met een collega in plaats van gelijk de hele dag in alle overleggen goed moeten luisteren van jezelf)
- Nadat je voor het eerst geoefend hebt in de praktijk, wat ging goed en wat kan beter?
- Welke stap kun je vervolgens nemen?
Bewust oefenen met je sterke en zwakke punten in de praktijk
En dan: oefenen, oefenen en nog eens oefenen en jezelf nog beter leren kennen
Het bewust inzetten van je sterke punten of het aanleren van nieuw gedrag heeft tijd nodig voordat het eigen wordt.
Het is net alsof je voor het eerst leert autorijden. Je moet eerst weten hoe een auto werkt, voordat je kunt gaan oefenen met rijden. Zo werkt het ook met nieuw gedrag. Bereid je zelf eerst voor door gaat na te denken over hoe die nieuwe vaardigheid er in de praktijk eruit ziet en in welke situatie je deze gaat gebruiken. Daarna ga je oefenen, oefenen en nog eens oefenen, net zolang het nieuwe gedrag een vast patroon wordt en je er niet langer bij hoeft na te denken.
Succes!
Wil je weten wat jouw sterke en zwakke punten zijn en hoe je hiermee kunt omgaan in de praktijk? Wil je weten wat de sterke en zwakke punten zijn van jouw team? Neem contact met me op voor een sparringssessie of teamtraining.
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.