De juiste aandacht trekken en effectief je mening geven in een werkoverleg
Anna lichtte haar punt toe in het werkoverleg.
Haar collega’s knikten beleefd en gingen na haar betoog direct door naar het volgende agendapunt. Na een kwartier deed een andere collega een voorstel wat wel erg leek op dat van haar. Ze vonden het een goed idee en het voorstel werd aangenomen. Anna verliet gefrustreerd de vergadering.
Naar Anna werd niet geluisterd.
Sterker nog, ze had zelfs geen reactie op haar betoog gekregen. Anna kwam na dit incident, stampend van boosheid naar mij toe. Boos op zichzelf en op haar collega’s. Ze voelde zich niet serieus genomen. Anna en ik zijn samen gaan oefenen om haar te leren de juiste aandacht naar zich toe te trekken en op een effectieve manier haar mening te geven
Anna heeft de volgende 7 tips gebruikt om op een effectieve mening de aandacht te krijgen in het werkoverleg.
# Tip 1. Wil je dat een punt overkomt in een vergadering, besteed aandacht aan de manier waarop je je verhaal vertelt.
Focus niet alleen op de inhoud van je betoog. Vraag jezelf ook af hoe je de aandacht van de andere deelnemers krijgt en hoe je deze op een prettige manier vasthoudt.
# Tip 2. Maak oogcontact met alle deelnemers door rond te kijken (zonder te gaan staren).
Als je rond kijkt, hou je de aandacht vast. Mensen zijn dan minder geneigd af te dwalen met hun gedachten. Voor mensen die van nature verlegen zijn, is dit niet gemakkelijk. Door oefening is het echter wel te leren.
# Tip 3. Let op je gezichtsuitdrukking en op je lichaamstaal.
Straal rust en zelfvertrouwen uit en leun iets voorover. Gebruik je handen om je verhaal te ondersteunen.
# Tip 4. Bereid je agendapunt goed voor en wees to the point als je het verhaal vertelt.
Let ook op de reacties van de andere deelnemers van de vergadering. Willen ze iets vragen, moedig dit vooral aan. Een interactief gesprek houdt de aandacht vast, mensen voelen zich betrokken bij het onderwerp.
# Tip 5. Als iemand je onderbreekt, vraag vriendelijk en dringend of je je verhaal af mag maken.
Hiermee kom je voor jezelf op en zet je jezelf op de kaart.
# Tip 6. Vraag om reacties.
Als je vragen stelt, dan laat je mensen automatisch nadenken. Zeker als je ook nog om hulp vraagt bij bijvoorbeeld het vinden van een oplossing. Voorbeeldvragen zijn: Wat vind jij ervan? Wat is jouw mening over dit onderwerp? Ik heb jullie hulp nodig om de beste oplossing te vinden.
# Tip 7. Laat jezelf toe je verhaal te vertellen vanuit jouw expertise en motivatie.
Je hebt je verhaal goed voorbereid en vindt het een belangrijk punt. Geloof in jezelf. Je straalt dan zelfvertrouwen en passie uit.
Succes!
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.