Hoe gemakkelijk kun jij schakelen in jouw stijl van leidinggeven?
Iedere medewerker is uniek en heeft andere wensen en behoeften om zijn werk goed te kunnen doen.
Dat betekent dat je als leidinggevende regelmatig moet schakelen in je communicatie als je wilt dat de boodschap aankomt bij je medewerker en dat hij gemotiveerd blijft. Dat schakelen vinden leidinggevenden vaak een grote uitdaging.
“Ik ben toch geen kameleon?”, hoor ik wel eens, als ik dit vertel.
Gelukkig niet, maar ook jij hebt hoogstwaarschijnlijk een andere behoefte aan ondersteuning van jouw leidinggevende als dat je collega heeft.
Soms gaat deze ondersteuning over de inhoud van je werk en soms over iets wat jou persoonlijk raakt. Dat geldt ook voor jouw medewerkers.
Stijl van leidinggeven aanpassen
Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het behalen van de doelstellingen van een afdeling samen met je medewerkers.
Niet alleen stuur je de medewerkers aan in een groep tijdens een teamoverleg bijvoorbeeld, maar geef je hen ook individueel leiding. Over de inhoud van het werk heb je vaak goede werkafspraken gemaakt, bijvoorbeeld over welke doelstellingen ze moeten halen en welke bevoegdheden een medewerker heeft.
Wat vaak juist als lastig wordt ervaren, zijn de zaken die niet vastgelegd zijn, die te maken hebben met wat de medewerker van jou, als leidinggevende, nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Het gaat hier bijvoorbeeld om de mate van begeleiding in zijn werk of in situaties met collega’s die hij moeilijk vindt. Hoe weet je wat ze van je verwachten? Hoe kun hun gedrag zodanig beïnvloeden, zodat zij effectiever en professioneler gaan functioneren?
Elke medewerker heeft behoefte aan een andere stijl van leidinggeven gebaseerd op andere verwachtingen, wensen en behoeften.
Hoe kun je inschatten welke vorm van leidinggeven het beste aansluit?
Het is daarom belangrijk dat je leert het gedrag van medewerkers in te schatten en vervolgens met hen te communiceren op een manier die aansluit bij de medewerker. Zo kun je het gedrag van medewerkers beïnvloeden om hen verder te helpen in hun ontwikkeling.
Waar kun je aan denken om in te kunnen schatten welke stijl van leidinggeven de mensen in je team nodig hebben?”
Veel factoren spelen mee in de manier waarop je met iemand aan de slag gaat.
- Hoeveel ervaring heeft iemand? Iemand die begint aan zijn eerste baan, zal meer begeleiding nodig hebben, dan iemand die het werk al jaren met veel plezier en deskundigheid doet.
- Hoe zit de persoon zelf in elkaar? Gaat hij fluitend naar zijn werk heeft hij veel last van stress of werkdruk? Is het iemand die veel aandacht en bevestiging nodig heeft om gemotiveerd te blijven of juist iemand die liever zijn eigen gang gaat?
- Wat voor werk doet de persoon en hoeveel kennis heeft hij van zijn werk?
- Heeft iemand veel inhoudelijke begeleiding nodig of juist gesprekken die zich richten op persoonlijke ontwikkeling?
Heb je antwoord op deze vragen, kun je je stijl van leidinggeven aanpassen. Ga ik sturen of hoef ik alleen maar ondersteunend te zijn? Kan ik werk delegeren?
Hoe beter je kunt inschatten hoe bekwaam een medewerker is en hoe gemotiveerd, hoe effectiever je wordt als leidinggevende.
Hierover is overigens een heel goed boek geschreven, namelijk ‘Situationeel Leidinggeven’ van Hersey en Blanchard; een aanrader.
Wellicht vraag je je nu af of je je eigen karakter dan maar helemaal weg moet cijferen en je alleen maar moet richten op het gedrag van de de medewerker.
Iedere leidinggevende heeft zijn eigen kwaliteiten en die kunnen, als ze op de goede manier ingezet worden, juist bijdragen aan een goede begeleiding van jouw medewerker. Dat maakt je alleen maar krachtiger in je leidingeven.
Zet daarom vooral jouw kwaliteiten in om effectief leiding te geven of ga ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn om ze vervolgens bewust te kunnen inzetten!
Krachtig leidinggeven door effectief te communiceren
Verder is het belangrijk voor een krachtig leidinggevende om goede communicatievaardigheden te ontwikkelen.
Leren luisteren naar je medewerkers en hen ruimte geven voor hun verhaal, communiceren op het niveau van je medewerker, vragen stellen om te achterhalen waaraan jouw medewerkers behoefte hebben, de inhoud van je boodschap verpakken in een vorm die je medewerker aanspreekt, sturen waar nodig, loslaten waar het kan, delegeren en afspraken maken zijn allemaal vaardigheden die je kunt ontwikkelen om je effectiviteit als leidinggevende te vergroten.
Geef leiding vanuit jouw kwaliteiten en jouw kracht en pas je stijl van leidinggeven aan aan de behoeften en wensen van je medewerker.
Je zult meer plezier en succes hebben en effectiever en sterker zijn in jouw rol als leidinggevende!
Succes!
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.