vpor -en nadelen leidinggeven

Krijg jij energie van leidinggeven?

Voor – en nadelen van het leidinggeven

Vroeger werd je vaak leidinggevende omdat jij degene was met de langste staat van dienst of met de meeste inhoudelijk kennis.

Er werd vaker niet dan wel gekeken naar je vaardigheden; of je wel geschikt was om leiding te geven.

20 jaar geleden werd ik zelf, zonder overleg, na mijn vakantie tot leidinggevende gebombardeerd.

Ik had letterlijk en figuurlijk een andere stoel gekregen. Ineens moest ik als 24-jarige leiding gaan geven aan ongeveer 15 à 20 mensen, waarvan de jongste 18 jaar was en de oudste 62 jaar. Het was zeker geen prettige verrassing en zowel de tijd (jaren ’90) als de organisatiecultuur maakte dat dit een onbespreekbaar onderwerp was. Met andere woorden, ik moest mijn mond houden en gewoon doen wat me opgedragen werd. Het was een zeer leerzame periode 🙂 tot ik na twee jaar een andere baan gevonden had.

Tegenwoordig gebeurt dit gelukkig nog zelden. Mensen die leidinggeven, hebben hiervoor meestal bewust gekozen.

Bij een nieuwe werkgever vroegen ze me na een jaar voor een leidinggevende functie. Door ervaring wijs geworden, heb ik bedenktijd gevraagd en na een lang weekend nadenken, heb ik deze functie geaccepteerd. Ik vind leiding geven niet altijd gemakkelijk, maar ik heb er altijd veel voldoening en energie uitgehaald. Deze keer mocht ik er bewust voor kiezen en dat maakte mij extra gemotiveerd.

Bewust kiezen om leiding te geven

Om ook jou te helpen te kiezen, kun je hieronder een lijstje vinden van voor- en nadelen van het leidinggeven of van het aansturen van collega’s op een informele manier.

Voordelen leidinggeven

  • Vind je het prettig om invloed te hebben? Als je leiding geeft aan een afdeling, heb je invloed op de ontwikkeling van een afdeling en vaak ook op de ontwikkeling van een organisatie.
  • Ben je resultaatgericht? Als je een organisatie of afdeling aanstuurt, dan kun je samen met de medewerkers streven naar betere organisatie- en of afdelingsresultaten.
  • Vind je het leuk om mensen te helpen zich te ontwikkelen? Ook dat kun je bereiken als leidinggevende. Want iedere medewerker heeft wel een ontwikkelingsvraag en jij kunt daar als leidinggevende bij helpen.
  • Ben je statusgevoelig? Als leidinggevende van een afdeling of als eigenaar van een organisatie heb je vaak meer aanzien, niet alleen in je werk maar ook op verjaardagsfeestjes.
  • Heb je de ambitie om door te groeien in een bedrijf? Binnen veel (vooral middelgrote en grote organisaties) maak je vaak als leidinggevende een grotere kans door te groeien.
  • Neem je graag initiatieven en zit je vol met plannen? In de meeste organisaties worden deze vaardigheden zeer op prijs gesteld. Je kunt je hart eraan ophalen.
  • Vind je het leuk om snel knopen door te hakken? Ook een vaardigheid die vaak nodig is als leidinggevende.
  • Hou je van afwisselend werk? Als leidinggevende ben je bezig met ziekteverzuim, automatisering, ontwikkelingsgesprekken met medewerkers, vakinhoudelijke kennis, opleidingen, facilitaire zaken, strategie, contacten met andere afdelingen, etc.

Nadelen leidinggeven

  • Als leidinggevende zal er altijd een zekere afstand zijn tussen jou en je teamleden zijn. Niet iedereen vindt dat even prettig.
  • Je bent als leidinggevende regelmatig tijd kwijt aan bijvoorbeeld ziekteverzuimgesprekken, aan gesprekken met mensen op de afdeling die niet lekker in hun vel zitten en die je toch moet proberen te motiveren goed werk te leveren.
  • Je moet bovendien zo nu en dan slecht nieuwsgesprekken voeren over hun prestaties. Soms heb je te maken met conflicten tussen jou en een teamlid of tussen teamleden onderling.
  • Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor jouw afdeling. Dat betekent ook dat jij aangesproken wordt als er iets niet goed gaat, als bijvoorbeeld één van de mensen die jij aanstuurt een fout heeft gemaakt.
  • Vind je het heerlijk om de inhoud in te gaan, bijvoorbeeld onderzoek te doen of notities over een specifiek onderwerp te schrijven of gewoon met je vak bezig te zijn? Als je een groep mensen aanstuurt, krijg je er veel regelwerk bij. Je zult meer tijd kwijt zijn met werkoverleggen, gesprekken met medewerkers en regelwerk voor de afdeling en je team. Er blijft minder tijd over voor je oorspronkelijke vak.

Vind jij het leuk om leiding te gaan geven? Kies bewust!

Met andere woorden, denk je dat een leidinggevende functie jou energie gaat geven of juist energie gaat kosten? Wellicht kun jij zelf nog wel meer voor- en nadelen van leiderschap bedenken.

Maak hiervan een eigen lijst. Neem de tijd en luister naar je gevoel, want leidinggeven kan veel voldoening en energie opleveren, maar ook een energievreter zijn. De vraag is wat leidinggeven jou gaat opleveren. Kies en kies bewust!

Succes!


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Leidinggeven en leiderschap, Overtuigen en invloed vergroten en getagd met , .