6 sleutels om je innerlijke weerstand te overwinnen
Haal jij elke dag opnieuw veel voldoening en uitdaging uit je werk? Je hebt geen last van een knagend stemmetje in je hoofd dat zegt dat je eigenlijk nog wel wat te wensen hebt? Dat er nog iets anders is wat je echt wilt gaan doen? Bijvoorbeeld dat je wel projectleider wilt worden van dat nieuwe project of dat je wilt solliciteren op een nieuwe functie in het bedrijf waar je werkt? Misschien heb je er zelfs wel eens aan gedacht om voor jezelf te beginnen?
Twijfels en belemmerende gedachten
Maar zodra je stappen wilt gaan ondernemen om dit te bereiken, begin je te twijfelen. Allerlei gedachten schieten door je hoofd die je vertellen dat het toch nooit wat gaat worden, dat je het niet kan, het nu het juiste moment niet is, ze nooit voor jou zullen kiezen of dat het nooit een succes zal worden.
Die belemmerende gedachten leiden je af van je doel, van wat je echt graag wilt doen. Ze zorgen ervoor dat je veilig op je plek blijft, niet het risico neemt om te falen en niet voor de onzekerheid kiest die hoort bij veranderingen. Bovendien voorkom je dat je uit je routine moet stappen en na moet gaan denken over je werk. Je hoeft namelijk geen nieuwe ervaringen op te doen en geen nieuwe vaardigheden te leren.
Overwinnen van je innerlijke weerstand en de uitdaging in je werk vergroten
Als je tevreden bent met je huidige werk, dan is dat prima. Heb je echter wel last van zo’n knagend gevoel, dan is het tijd om die belemmerende gedachten te gaan aanpakken.
Daarom 6 sleutels om je innerlijke weerstand te overwinnen, je te concentreren op je doel en wat je echt graag wilt doen.
1. Welke gedachten houden je tegen?
Zijn er altijd wel situaties die prioriteit geeft boven het werken aan je doel? Een vriend die je mee vraagt naar een feest? De wekelijkse schoonmaak, te druk op je werk? Vraag je zelf af of dit een reden is om iets niet (nu) te doen of een excuus? Is het een reden, spreek dan met je zelf af wanneer je wel begint en hou je daar aan. Is het een excuus, vraag je af waarom je voor jezelf excuses verzint om niet in actie te komen.
Vind je het moeilijk om in actie te komen, omdat je er als een berg tegenop ziet? Denk je dat het jou nooit zal lukken? Misschien maak je de situatie wel veel te groot en te zwaar voor jezelf. Maak het klein en deel je doel op in kleine stapjes. Je hoeft niet in één dag te weten hoe je de Himalaya kunt beklimmen, je kunt ook prima beginnen met het Drielandenpunt. ; – )
2. Vraag jezelf af wat het jou zou opleveren als je je doel wel zou halen
Krijg je dan meer plezier in je werk? Wordt je behoefte vervuld om weer eens flink uitgedaagd te worden? Is het goed voor je zelfvertrouwen? Heb je dan meer het gevoel dat je ertoe doet? Krijg je meer autonomie in je werk? Meer invloed? Heb je altijd willen leidinggeven?
Als je weet waarom je iets graag wilt, krijgen negatieve gedachten en storende omstandigheden minder kans. Je motivatie en enthousiasme om in actie te komen, nemen toe en zorgen voor meer focus en wilskracht om je doel voor ogen te houden.
3. Zorg voor voldoende zelfvertrouwen
Denk na over jouw persoonlijke kwaliteiten, in plaats van over wat je niet kunt of denkt te kunnen. Wat is jouw toegevoegde waarde voor de nieuwe baan of nieuw project? Welke van jouw eigenschappen en vaardigheden zorgen ervoor dat het wel gaat lukken?
Voldoende zelfvertrouwen voorkomt dat je te snel aan jezelf gaat twijfelen en je laat afremmen door lastige situaties. Het zorgt er juist voor dat je bewuster keuzes kunt maken die jou helpen in actie te komen en te blijven.
4. Leer omgaan met tegenslagen
Vind je het lastig om kritiek te krijgen, afgewezen te worden, afgeremd te worden door personen en situaties in je omgeving?
Accepteer dat tegenslagen erbij horen.
Slechts zelden zul je een doel in een rechte lijn omhoog bereiken. Meestal gaat dat in 3 stappen voorwaarts en 1 terug. Het is belangrijk dat je accepteert dat niet altijd alles soepel zal verlopen. Laat je daardoor niet afleiden. Gun je zelf de tijd om te balen, herpak je vervolgens en concentreer je weer op wat je wilt bereiken.
5. Focus je op je doelen
Als je iets wilt bereiken, dan betekent dat meestal dat het niet vanzelf gaat. Je hebt doorzettingsvermogen, discipline, aandacht en toewijding nodig om je eigen weg te kiezen en beslissingen te kunnen nemen die je helpen stappen dichterbij je doel te komen.
Accepteer dat niet alles even makkelijk zal gaan. Kies voor de makkelijke weg waar mogelijk en de moeilijke waar nodig.
6. Heb geduld en geniet van de weg ernaar toe
Je doel proberen te bereiken kost vaak meer tijd dan je zelf zou willen. Je wilt graag snel resultaten zien van je inspanning. Maar laat je niet afleiden door gedachten die je vertellen dat het je teveel tijd kost, teveel energie en die je ongeduldig maken. Neem de benodigde tijd en geef niet te snel op. Heb geduld!
Je concentreren op het bereiken van een doel, kost bovendien energie. Zorg er daarom voor dat je tussentijds ook aandacht hebt voor de weg ernaar toe.
Geniet van de nieuwe mensen die je ontmoet, de kleine en grote successen die je boekt en wees je bewust van de stappen die je al gezet hebt. Daarmee zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft en enthousiast en dat je ook plezier beleeft aan de stappen die je zet op je pad naar je doel.
Met deze 6 sleutels zorg je ervoor dat je innerlijke weerstand, die bestaat uit allerlei negatieve gedachten, geen kans krijgt je af te leiden. Je vergroot hiermee de kans om te bereiken wat je echt wilt.
Succes!
Kun jij zelf of je team hulp gebruiken bij het overwinnen van belemmerende gedachten? Dan nodig ik je van harte uit om contact met me op te nemen voor een kennismakingsgesprek.
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.