werkstress

Last van werkstress? Voorkom erger en kom in beweging!

Werkstress, denk jij ook dat het jou niet overkomt?

Iedereen maakt wel eens een periode mee waarin de werkdrukte en daarmee de werkdruk hoog is. Maar niet iedereen ervaart werkdrukte als werkstress. Dat verschilt per persoon en per situatie.

Situaties die meespelen, kunnen zijn:

  • De manier waarop je over je werk denkt. Heb je teveel verantwoordelijkheidsgevoel, betrokkenheid, behoefte aan controle, perfectionisme en een te hoge meetlat of te hoog werktempo, dan is de kans groot dat je teveel spanning bij je zelf oproept in je werk.
  • De steun die je al dan niet van je leidinggevende/collega’s krijgt. Soms kunnen mensen zich eenzaam voelen, omdat ze door de stress in hun eentje proberen alle problemen op te lossen. Maar het kan ook andersom. Je leidinggevende of collega’s steunen je niet voldoende voor je gevoel, waardoor je je eenzaam gaat voelen.
  • De mate waarin je voor jezelf zorgt. Eet je gezond? Beweeg je voldoende? Zorg je voor ontspanning? Neem je voldoende rust?
  • De mate waarin je mentaal afstand kunt nemen tot je werk
  • De werksfeer en mogelijke veranderingen in de organisatie
  • Hoe je zelf met het gevoel van spanning omgaat.

Denk je dat het jou nooit kan overkomen dat je teveel werkstress ervaart of erger; overspannen of burned-out?

Ik hoop dat je gelijk hebt en dat het jou nooit zal overkomen!

Ik begeleid echter regelmatig mensen die ook dachten dat het hen nooit zou overkomen.

Mensen die altijd met plezier gewerkt hebben en goed gefunctioneerd hebben.

Mensen die last kregen van slapeloosheid, oververmoeidheid, concentratieproblemen en die begonnen te piekeren over hun werk. Professionals in allerlei functies van magazijnmedewerker tot directeur die zich machteloos, gejaagd, geïrriteerd, boos en/of eenzaam begonnen te voelen.

Symptomen werkstress

Ze herkenden zichzelf niet meer terug, want ze schoten regelmatig ineens uit hun slof, waren niet meer aanspreekbaar, gingen heel vroeg naar bed en kregen overal pijntjes in hun lijf. Met alle gevolgen voor hen zelf, hun werk en hun familie.

Ze hadden last van veel te veel werkstress met alle gevolgen van dien.

Desondanks bleven ze keihard doorwerken, hadden ze maar één doel voor ogen en dat was al het werk af te krijgen en uitsluitend op hun manier.

Herken je jezelf in dit verhaal of wellicht een collega?

Energiek, met plezier en succes je werk doen

Wil je weer energiek, met plezier en succes je werk op een kwalitatief goede manier doen?

#1. Begin met te accepteren dat er iets moet veranderen.

Soms vinden mensen het moeilijk te accepteren dat de ingeslagen snelweg niet de juiste is.

Vraag jezelf daarom af wat er gaat gebeuren als je op dezelfde weg doorgaat. Hoe lang je dit volhoudt en wat de consequenties hiervan zijn voor jezelf en je persoonlijke en zakelijke omgeving.

#2. Neem de tijd om te herstellen

Als je geaccepteerd hebt dat de werkstress door werkdrukte en overbelasting te hoog is geworden, begin met voldoende tijd te nemen om te herstellen en je energie terug te krijgen.

  • Leer weer te ontspannen.
  • Verlaag je tempo in alles wat je doet (ga dus niet je ontspanning net zo fanatiek aanpakken als in je werk!).
  • Leer opnieuw te genieten van ontspannende bezigheden zoals lezen, kleine klusjes doen of naar het theater gaan.
  • Beweeg! Ga wandelen, fietsen of bijvoorbeeld zwemmen.

#. 3. Leer anders met de (werk)situatie om te gaan

Als je op dezelfde manier met de stressvolle situatie op je werk om blijft gaan, dan verandert er niets en ben je binnen no time terug bij af.

De kunst is om een nieuw evenwicht te zoeken zodat de werkstress sterk vermindert totdat je weer ontspannen en plezier je werk kunt doen.

Leer daarom anders naar de situatie te kijken en ermee om te gaan. Er zijn altijd kleine en grote stappen mogelijk om ervoor te zorgen dat jij meer grip krijgt op je eigen gedachten en op de situatie.

Ga je teveel op in je werk? Dan is het belangrijk meer afstand te nemen. Is je meetlat te hoog? Temper je perfectionisme en stel grenzen aan jezelf. Krijg je voor je gevoel geen vat op het team, de organisatie of de situaties die zich om je heen afspelen? Breng de situaties in kaart en bedenk voor jezelf een aantal stappen die ervoor dat je meer regie krijgt op jezelf en op de situatie.

Vind je dat lastig? Ik ken een goede coach 😉 om je te helpen met het beter omgaan met werkstress!

#4. Gebruik alles wat je geleerd hebt om anders te werken in de praktijk en blijf dit gebruiken.

Op het moment dat je hersteld bent en weer aan het werk gaat, is het bedoeling dat je voorkomt dat je in je oude valkuilen valt.

Zorg ervoor dat je je nieuwe manier van denken en werken in de praktijk blijft brengen.

Het is lastig is om continu alert te zijn om op een andere manier tegen je werk aan te kijken en je werk te doen. Het anders werken voelt als ongemakkelijk en buiten je comfortzone en kost energie. Daarom heb je wellicht toch de neiging om weer op de oude voet te gaan werken.

Stel je dan de vraag wat het je gaat opleveren als je anders blijft werken en denken, ondanks de moeite die het wellicht kost. Je voorkomt dat je terugvalt, voelt je prettiger en fit.

Plezier en zelfvertrouwen in je werk

Je gaat weer met plezier en zelfvertrouwen naar je werk en je prestaties zullen succesvoller zijn.

Dat is de moeite waard, toch?

Succes!

Ps. Bovenstaande column heb ik onder meer geschreven gebaseerd op mijn ervaringen met alle mensen die ik begeleid heb op het gebied van werkstress. Herken je jezelf in dit verhaal of herken je dit bij een collega? Neem contact met me op en bekijken samen wat ik kan betekenen voor jou of je collega.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Persoonlijke ontwikkeling, Werkdruk, werkstress, spanningsklachten, Werkplezier en werksfeer en getagd met , , , .