Ben jij een Superheld die alle ballen in de lucht moet houden van zichzelf?
“Ik moet al mijn werk altijd perfect doen en op tijd af hebben.”
“Ik moet het perfecte cadeau uitzoeken.”
“Ik moet per se mijn opleiding af hebben voor het einde van het jaar.”
“Ik moet me altijd aan afspraken houden en mag er niet op terugkomen, ondanks dat het niet uitkomt.”
“Ik moet nog even stofzuigen, boodschappen doen, langs gaan bij mijn moeder, mijn administratie bijwerken en dan kan ik daarna nog even een cadeautje kopen, mijn broek naar de stomerij brengen en ook nog even de poes van de buren verzorgen.”
Streng zijn voor jezelf
Herkenbaar?
Ben jij ook zo streng voor jezelf en moet jij ook altijd zoveel van jezelf?
En ben je aan het einde van de dag ook niet tevreden over wat je bereikt hebt?
Hoge verwachtingen en eisen aan jezelf
Je hebt zulke hoge verwachtingen van jezelf, dat je aan het einde van de dag alleen maar kijkt naar wat je niet hebt gedaan en naar alle fouten die je hebt gemaakt.
Je kijkt niet naar wat je wel allemaal hebt bereikt. Want het is nooit goed genoeg. Het kan altijd beter, mooier en meer.
Je bent druk in je hoofd met lijstjes maken met wat je allemaal nog moet doen en hoe je het moet doen en wanneer het af moet zijn.
Ook ben je altijd bezig met regelen, met dingen doen en ondertussen denk je alweer na over je volgende klus. Vrije tijd en ontspanning gun je jezelf nauwelijks, want je to do lijst is nog niet af.
Je zou wel eens willen dat je een Superheld was, zodat je alles perfect en supersnel zou kunnen doen.
Je voelt je daarom vaak schuldig, moe en ontevreden.
Je ervaart een gebrek aan voldoening. Je hebt keihard gewerkt, maar niet aan je eigen opgelegde eisen en verwachtingen voldaan.
Het gevolg van al die zelfopgelegde druk is dat je hoofd overvol zit met chaos, waardoor je het overzicht verliest en je dingen begint te vergeten.
En hoewel je streeft naar meer kwaliteit in je werk, merk je juist dat dat minder wordt. Je wilt meer doen, maar de druk verlamt je. Je schuldgevoel en gevoel van ontevredenheid over jezelf wordt groter.
Nog steeds herkenbaar? Zou je dat willen veranderen?
Rust, voldoening en ontspanning
Wil je daarvoor in de plaats een gevoel van rust, voldoening en ontspanning ervaren? Dan is het tijd om anders te gaan denken en je anders te gaan gedragen!
Kies voor wat belangrijk is
Is het heel belangrijk om het perfecte cadeau voor je vriendin uit te zoeken? Is het noodzakelijk om al je werk elke dag af te hebben? Moet je altijd ‘ja’ zeggen als iemand je vraagt iets te doen? Ben jij de degene die secretaris van jouw sportvereniging moet worden omdat niemand anders het doet, ook al ben je al penningmeester van een andere vereniging?
Heb je je wel eens afgevraagd wat echt belangrijk voor je is?
Is het belangrijk om altijd maar je werk en je huishouden piekfijn op orde te hebben? Of is aandacht voor jezelf, je gezin, je vrienden en familie misschien veel belangrijker en schiet dat er juist bij in?
Daag jezelf uit!
Wat wil je wel?
Als je ervoor kiest om niet meer te willen vliegen en rennen en gestrest te voelen, wat wil je dan wel?
Wil je tijd voor je hobby?
Wil je plezier hebben in je werk?
Wil je rust in je hoofd?
Wil je genieten van je kinderen en het contact met je collega’s?
Wat wil jij wel?
5 tips om te kunnen doen wat je wilt
1. Alert zijn en blijven op je wensen
Zodra je voelt dat je jezelf druk gaat opleggen, neem even een pauze en blijf jezelf uitdagen. Moet je dit echt allemaal doen voor een bepaalde tijd? Wil je dit ook echt allemaal doen?
Prioriteiten stellen en hulp vragen
2. Opschrijven wat in je hoofd zit
Maak je hoofd leeg door alles op te schrijven wat jij moet doen van jezelf.
Kijk vervolgens eens naar de lijst. Moet jij dit allemaal doen of kan iemand anders je hiermee helpen? Zijn het misschien actiepunten die jij automatisch naar je toegetrokken hebt? Hoe kun je er de volgende keer voor zorgen dat je alleen die actiepunten op je to do lijst zet die bij jouw taken horen?
3. Prioriteiten stellen
Moet je het allemaal vandaag doen of kan het uitgespreid worden over de tijd? Wat is het meest belangrijke en het meest urgente op je lijst? Wat kun je doorschuiven naar de volgende dag, week of maand?
4. Realistische planning
Hoeveel tijd gun je jezelf om een klus te doen? Als je altijd tegen jezelf zegt dat je ‘even’ dit en ‘even dat nog gaat doen, dan is de kans groot dat je van jezelf heel veel klussen in heel weinig tijd moet doen.
Ervaring leert dat klussen vaak meer tijd kosten dan jij zelf in schat. Wat is een realistische planning? Hoeveel tijd kosten al die actiepunten op je to do lijst echt?
Gun je zelf die tijd!
5. Terugkijken op wat je wel hebt bereikt!
Wat heb je wel gedaan die dag? Hoe hard heb je eigenlijk wel gewerkt? Als je dit voor jezelf op een rijtje zet, zul je waarschijnlijk merken dat je heel productief bent geweest en dat levert je een gevoel van voldoening op.
Mild voor jezelf!
Met andere woorden stop met streng zijn voor jezelf en wordt milder voor jezelf.
Realiseer je dat een superheld niet bestaat en dat dat ook niet nodig is. Goed is goed genoeg.
Het levert je meer ontspanning, rust, voldoening en succes op zowel in je werk als je leven!
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.