onuitstaanbare collega

Prettig omgaan met een onuitstaanbare collega; 11 strategieën in je eigen belang

Werp een mentale wegversperring op om ontspannen te werken met een onuitstaanbare collega

Een collega die eindeloos kletst of roddelt, je continu onderbreekt, een luie collega, een collega die zich niet aan afspraken houdt of zich continu profileert bij de directie. Iedereen heeft wel eens te maken met een onuitstaanbare collega.

Je kunt proberen je onuitstaanbare collega zoveel mogelijk te vermijden. Maar soms moet je noodgedwongen met zo’n collega samenwerken. De kunst is om je irritaties je niet te laten overheersen, maar ze in perspectief te plaatsen. Dat doe je niet voor de ander, maar in je eigen belang en dat van het team.

Hoe kun je in je eigen belang prettig omgaan met een onuitstaanbare collega? Werp een mentale wegversperring op.

Hoe? 11 strategieën.

1. Bedenk dat ook jij niet perfect bent

Iedereen heeft goede eigenschappen, tegelijkertijd heeft ook iedereen minder leuke kanten. Het kan zomaar zijn dat diezelfde collega zich ook aan jou ergert, omdat jullie karakters botsen. Realiseer je dat niemand perfect is en wees mild voor je collega. We zijn allemaal menselijk.

Last van perfectionisme? Streef naar een perfecte balans

2. Je hoeft iemand niet aardig te vinden om te kunnen samenwerken

Soms heb je direct een klik met een collega, met andere collega’s heb je niet zoveel en er zijn collega’s die je ronduit irritant vindt. Accepteer voor jezelf dat je niet iedereen aardig hoeft te vinden. Iemand is nooit (meestal niet) volledig een verschrikkelijk persoon. Je vindt een gedeelte van zijn gedrag vervelend, maar ook een irritante collega heeft kwaliteiten. Een botte collega kan nog steeds een visie hebben waar jij van kunt leren, een collega die altijd te laat komt, is misschien heel creatief in het bedenken van oplossingen.

Vind voor jezelf een manier om constructief met irritante collega’s samen te werken, zonder jezelf en je collega te veroordelen.

Constructief samenwerken met verschillende karakters

3. Vat het niet persoonlijk op

Collega’s die jou ergeren, doen dat meestal niet om jou bewust dwars te zitten. Ze zijn gewend vanuit hun eigen karakter, ervaringen en belangen zich op een bepaalde manier te gedragen. Sterker nog, ze zijn zich er vaak niet bewust van dat ze andere collega’s irriteren.

Als je regelmatig met een voor jou onuitstaanbare collega te maken hebt, bedenk dan voor het volgende gesprek hoe jij voor jezelf en naar je collega toe rustig en duidelijk kunt reageren.

Als een collega niet tegen kritiek kan (en lange tenen heeft)

4. Leer je eigen emoties herkennen

Als een collega zich vervelend gedraagt op de werkvloer, dan leidt dat bij jou automatisch tot een gevoel van irritatie, boosheid of zelfs afschuw. Voordat je het weet, laat je je leiden door je emoties in het gesprek en zeg je dingen waar je achteraf spijt van krijgt.

Leer daarom je eigen rode knoppen goed kennen. Vind je het superirritant dat iemand je continu onderbreekt in een gesprek? Voel je je boos worden omdat je collega opnieuw over je grenzen heengaat? Is er iets anders waaraan je je ergert? Dan zijn dat je rode knoppen.

Als je weet wat jouw irritatie of boosheid opwekt, kun je ervoor zorgen dat je regie houdt over je eigen emoties en daarmee over het gesprek. Zorg ervoor dat je kalm een gesprek kunt voeren. Kies voor tact in plaats van voor een slecht humeur. Blijf mild voor de persoon en wees duidelijk op de inhoud. Het gesprek zal beter lopen en jij hebt voldoening over je eigen gedrag in plaats van spijt achteraf.

Regie op je emoties

5. Als een collega uit zijn panty gaat….

Heb je een collega die regelmatig fel of emotioneel uitvalt, dan is het heel menselijk om direct te reageren door te bevriezen, fel en emotioneel te reageren of weg te lopen uit het gesprek.

Voorkom dat je overweldigd raakt door hun gedrag en dat je je laat verleiden tot een zelfde reactie. Ga vooral zelf niet uit je panty. Haal even drie keer diep adem en blijf rustig en tactvol reageren.

6. Koop tijd

Als die onuitstaanbare collega echt het bloed onder je nagels vandaan haalt of je weet echt even niet meer hoe je kunt reageren op zijn gedrag, koop tijd!

Zeg: “Ik weet even niet hoe ik moet reageren.” Of “Ik wil hier over nadenken, ik kom hier later op terug.” Of ga wat drinken halen om zelf af te koelen.

Je geeft je zelf de kans het gedrag van je collega te relativeren en na te denken wat de beste reactie is die nodig is om de samenwerking in stand te houden.

7. Vertel rustig hoe wat het gedrag van je collega met jou doet

Regelmatig leidt het verschil waarop we met elkaar omgaan tot onbegrip en misverstanden. Als iemands gedrag of manier van communiceren je regelmatig irriteert en het beïnvloedt jullie samenwerking, dan wordt het tijd dat je bespreekbaar maakt hoe je je voelt. Doe dit op een vriendelijke en duidelijke (assertieve) manier vanuit je zelf, zonder de ander aan te vallen.

Hoe geef je goede feedback? 

8. Zorg goed voor jezelf

Iemand die goed voor zichzelf zorgt, voelt zich rustiger en energieker en heeft meer zelfvertrouwen. Niet alleen is dat prettiger voor jezelf, je kunt ook de uitdagingen in je werk beter aan en dus ook het gedrag van die onuitstaanbare collega.

Zorg daarom voor voldoende slaap en voor een goede energiebalans tussen werk en privé. Geniet van de dingen die goed gaan in je werk en wees dankbaar voor de leuke dingen in je werk en leven. Dat voorkomt dat je je vooral concentreert op vervelende situaties en die gaat uitvergroten, waardoor je je ongelukkig in je werk gaat voelen.

5 stappen naar minder stress en meer persoonlijke en professionele rust

9. Choose your battles wisely

Je kunt je overal aan ergeren, maar je hoeft het niet te doen.

Is het belangrijk genoeg om je ergens aan te ergeren? Is het gedrag van die onuitstaanbare collega je negatieve energie waard? Niet alle situaties verdienen jouw tijd en aandacht. Soms is negeren de beste optie, een andere keer zul je in actie moeten komen om je grenzen vriendelijk en duidelijk aan te geven. Maak daarom een bewuste keuze waaraan jij jouw energie wilt besteden.

10. Werp een mentale wegversperring op

Hoe fijn zou het zijn als je een mentale wegversperring op kunt werpen om een onuitstaanbare collega op afstand te houden?

Je kunt een vervelende collega niet altijd vermijden. Je kunt wel voorkomen dat hij teveel energie bij je wegtrekt en dat je teveel aandacht aan hem besteedt door continu boos en geïrriteerd over hem te denken.

Stel daarom grenzen aan de tijd die je met die collega doorbrengt. In plaats van ingezogen te worden in een vervelend situatie, houd bewust een mentale afstand tot die collega tijdens een gesprek. Wees zorgvuldig en tactvol in wat je zegt en hoe je het zegt, zodat je je niet laat verleiden om in de verdediging te gaan, boos te worden of geïrriteerd te reageren. Die zelfbeheersing die je hiervoor ongetwijfeld nodig hebt, kost energie. Tegelijkertijd zal die mentale wegversperring je uiteindelijk veel energie opleveren (en voldoening over de prettige en goede manier waarop jij de situatie aangepakt hebt ? ).

11. Werk aan je eigen werkplezier en werkgeluk

Voorkom dat die onuitstaanbare collega zoveel invloed op jou heeft dat het ten koste gaat van je zelfvertrouwen, je werkplezier en werkgeluk.

Ik merk regelmatig tijdens coachingsgesprekken, dat mensen zich vaak machteloos en verdrietig voelen als ze te maken hebben met een onuitstaanbare collega. Het besef dat ze wel degelijk invloed kunnen uitoefenen op hoe ze naar de situatie kijken en hoe ze met die collega omgaan, zorgt voor een gevoel van opluchting en zelfvertrouwen.

Zo werk je aan je werkgeluk

Denk daarom eens na over hoe jij de situatie voor jezelf positief kunt beïnvloeden. Wil je altijd boos en verdrietig zijn of wil je anders naar de situatie kijken? Namelijk door na te denken over wat jij kunt doen om voor je gevoel de regie terug te krijgen. Wellicht helpen de tips uit bovenstaande strategieën om voor jezelf en in je eigen belang om te gaan met een onuitstaanbare collega.

Ik wens je veel plezier en succes!

Heb je ook te maken met een onuitstaanbare collega en je vindt het lastig om hiermee om te gaan of heeft het gedrag van één of een aantal collega’s een negatieve impact op de onderlinge werksfeer? Als coach en teamcoach kan ik je helpen. Je bent van harte welkom om contact op te nemen voor meer informatie.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Columns, Effectief samenwerken, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , , .