Wat maakt grenzen stellen zo moeilijk? 5 redenen en 5 tips
Grenzen stellen is een belangrijke vaardigheid, zowel in ons persoonlijke als professionele leven. Maar wat maakt grenzen stellen zo moeilijk? En wat kun je doen om hierin te groeien?
Waarom grenzen stellen zo moeilijk is; 5 obstakels
#1. Angst voor afwijzing of een conflict
Een van de grootste redenen waarom mensen grenzen stellen zo moeilijk vinden, is de angst voor afwijzing of voor een conflict. We zijn sociale wezens die graag geaccepteerd willen worden en zijn bang dat het aangeven van onze behoeften tot negatieve reacties en kritiek zal leiden.
—————————— Lees ook: ———————————
Communiceren met zelfvertrouwen doe je zo; 7 tips en inzichten
——————————————————————————
Dit kan echter leiden tot situaties waarin je jezelf kwijtraakt en uitgeput raakt, omdat je constant probeert te voldoen aan wat anderen van je vragen.
#2. Je bent een pleaser
Veel mensen vinden het fijn anderen te helpen. Het geeft hen voldoening voor anderen te zorgen.
People pleasen maakt grenzen stellen zo moeilijk
Maar als je daarin doorschiet, gaat dat ten koste van jezelf. Voor iedereen klaar staan kost veel energie en je komt niet meer aan jezelf toe en aan je eigen werk. Waardoor je juist een confrontatie krijgt omdat mensen ervan balen dat je je werk niet gedaan hebt.
#3. Gebrek aan zelfbewustzijn
Soms weten we simpelweg niet waar onze grenzen liggen. We zijn ons niet volledig bewust van wat ons energie kost of ons ongemakkelijk maakt, totdat het te laat is. Een gebrek aan zelfbewustzijn kan ertoe leiden dat je onbedoeld te veel toelaat, totdat je over je eigen grenzen heen gaat en je uitgeput of je overweldigd voelt.
Of je weet niet hoe je op een effectieve manier assertief kunt communiceren. Je bent bang dat je te bescheiden overkomt of juist te fel. Dat ook maakt grenzen stellen zo moeilijk.
#4. FOMO (Fear of Missing Out)
Ook door de angst om iets te missen, vinden we grenzen stellen zo moeilijk. In je privéleven ga je naar elk feestje waarvoor je wordt uitgenodigd, zelfs ondanks dat je je moei voelt. Ook in je werk vind je alles interessant en leuk. Dit kan leiden tot overbelasting en het gevoel dat je nooit tijd hebt voor jezelf.
—————————— Lees ook: ———————————
Grenzen aangeven is meer dan alleen ‘nee’ zeggen: 3 stappen
——————————————————————————
#5. Perfectionisme
Perfectionistische mensen hebben vaak moeite met grenzen stellen. Ze vinden dat ze het beter zelf kunnen doen, want dan gebeurt het tenminste goed. Ze nemen daarom teveel werk of verantwoordelijkheden op zich. Herkenbaar? Het idee dat het werk niet aan onze meetlat voldoet, maakt grenzen stellen zo moeilijk.
—————————— Lees ook: ———————————
Last van perfectionisme? Streef naar een perfecte balans; inzichten en tips
——————————————————————————
We zijn allemaal menselijk en lopen allemaal wel eens tegen situaties aan waarin we grenzen stellen zo moeilijk vinden.
Gelukkig zijn er manieren om deze obstakels te overwinnen en te leren om duidelijke en gezonde grenzen te stellen.
Vind je ook grenzen stellen zo moeilijk?
5 manieren om het voor jezelf gemakkelijker te maken.
#1. Vergroot je zelfbewustzijn
De eerste stap in het stellen van grenzen is het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Neem de tijd om na te denken over situaties waarin je je gestrest of ongemakkelijk voelt. Wat zijn de triggers? Wat zijn situaties die je energie geven en welke zuigen je leeg? Door je bewust te worden van je eigen gevoelens en reacties kun je beter identificeren waar je grenzen liggen.
Als je grenzen stellen zo moeilijk vind; leer jezelf beter kennen
2. Communiceer duidelijk en assertief
Het stellen van grenzen betekent niet dat je agressief of boos moet zijn. Het draait om assertiviteit: op een rustige, duidelijke manier aangeven wat je wel en niet wil. Gebruik “ik”-boodschappen, zoals: “Ik voel me overweldigd als ik alle taken zelf moet doen. Ik zou het fijn vinden als we de taken kunnen verdelen.” Dit geeft duidelijkheid zonder de ander aan te vallen.
—————————— Lees ook: ———————————
20 praktische tips en inzichten om assertief te communiceren
——————————————————————————
3. Leer om “nee” te zeggen zonder schuldgevoel
Vind je grenzen stellen zo moeilijk, omdat je geen ‘Nee’ wilt zeggen? Het kan in het begin zeker ongemakkelijk voelen, omdat je het niet gewend bent. Besef dat je, door vaker “nee” te zeggen, je ruimte voor dingen creëert die echt belangrijk voor je zijn en die je energie geven.
4. Accepteer dat niet iedereen direct je grenzen zult respecteren
Het kan eng zijn om grenzen te stellen, vooral als je bang bent voor de reactie van de ander. Maar mensen die je waarderen, zullen je grenzen respecteren.
Oefen zelfcompassie. Wees aardig voor jezelf als het stellen van grenzen niet meteen perfect gaat. Het is een leerproces en elke stap is er één in de goede richting.
5. Werk aan zelfzorg
Grenzen stellen draait niet alleen om wat je niet wilt, maar vooral om wat je wél nodig hebt. Zorg ervoor dat je tijd en ruimte inplant voor zelfzorg, of dit nu een moment van rust is, sporten, of tijd doorbrengen met dierbaren. Door jezelf prioriteit te geven, word je ook beter in staat om je grenzen te bewaken.
Conclusie; Waarom grenzen stellen zo moeilijk is (En hoe je er beter in wordt)
Grenzen stellen is belangrijk voor je mentale en fysieke welzijn. Het beschermt je energie, versterkt je relaties en zorgt ervoor dat je trouw blijft aan jezelf. Hoewel het moeilijk kan zijn om te beginnen, zal het je leven op de lange termijn verbeteren. Je zult merken dat je meer voldoening haalt uit je relaties en activiteiten en je zelfvertrouwen een boost krijgt.
—————————— Lees ook: ———————————
Vind je grenzen stellen ook lastig? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor een coachingstraject prettig en effectief grenzen stellen.
——————————————————————————
Neem de tijd om te oefenen met het stellen van grenzen en wees geduldig met jezelf. Het is een proces dat tijd en toewijding vergt, maar het is het meer dan waard.
Veel plezier en succes met oefenen!
Contact
Kun je hulp gebruiken bij grenzen leren stellen? Dan nodig ik je van harte uit contact met me op te nemen voor bijvoorbeeld een één op één traject in de vorm van coaching of voor het team in de vorm van een training
Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei van jou en het team.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.